AktuelnoLjudiSport

Ilija Serafimović ne da tron u Ligi rešavača šahovskih problema Srbije

U prostorijama Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Pančevu 3. novembra je po sedamnaesti put održano novembarsko takmičenje u rešavanju šahovskih problema.

Od ove godine, u znak sećanja na našeg nedavno preminulog internacionalnog majstora šaha i dugogodišnjeg pokrovitelja, nadmetanje u Pančevu nosi naziv Memorijal “Pavle Orlov”.

Već po tradiciji sudio je majstor problemskog šaha Zoran Sibinović, a rezultati su se bodovali za peto, pretposlednje kolo Lige rešavača Srbije za 2018. godinu.

Za pobednike su bile obezbeđene diplome i vredne umetničke slike.Mladi Pančevac Ilija Serafimović je u konkurenciji naših najboljih rešavača dostojno branio boje svog grada i zauzeo treće mesto, odmah iza dvojice reprezentativaca, velemajstora. Posebnu vrednost ovom rezultatu daje činjenica da je mladi Serafimović zadržao vođstvo u generalnom plasmanu i već sada obezbedio jednu od medalja.
Naime, za finalni rezultat u generalnom plasmanu računaju se tri najbolja rezultata tokom godine. S obzirom da je u prva četiri kola osvajao prvo mesto, a u ovom petom treće, i da je do kraja takmičenja ostalo još jedno kolo, mladi Serafimović je sve bliži ostvarenju značajnog podviga.

Naš 14-ogodišnji sugrađanin ima jedinstvenu priliku da bude prvi junior koji je postao ukupni pobednik Lige rešavača šahovskih problema Srbije. Šansu za podvig imaće već u narednom kolu, koje će se sredinom decembra održati u Beogradu i koje će doneti konačan rasplet.

Četrnaestogodišnji Pančevac, Ilija Serafimović, učenik je 8. razreda OŠ „Miroslav Antić“ iz Pančeva i dvostruki svetski šampion u šahovskoj kompoziciji. Toliko je dobar šahista da više nema koga da pobeđuje, nego mora da pobeđuje samog sebe! Tako je početkom aprila ove godine oborio sopstveni rekord i peti put uzastopno postao prvak Srbije u rešavanju šahovskih problema.

Svetski je šampion u simultanom rešavačkom takmičenju šahovskih problema za kadete i najmlađi problemski sudija u istoriji.

Comment here