Limunada – odličan napitak za vrele letnje dane ali i odlično rešenje za zimske dane kao prijatan izvor vitamina C.
Postoji više vrsta limunade pa i recepata za najbolji odnos limuna, šećera i vode kako bi limunada bila idealna. Evo nekoliko predloga.
Klasična limunada
Sastojci:
– 3 limuna
– 100g šećera
– 650ml vode
Kako se pravi klasična limunada:
Presecite svaki limun na pola i 5 polovina iscedite, a jednu iseckajte na sitne kriškice.
U šerpu sipajte 150 ml vode i 100 grama šećera i zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi.
U bokal sipajte isceđeni sok od limuna, pa prelijte istopljenim šećerom. Promešajte i dodajte ostatak vode. Ostavite u frižideru na pola sata da se ohladi.
Kada izvadite limunadu dodajte iseckane kriškice limuna i što više leda.
Tajna savršene limunade je u sirupu od šećera, koji se pravi otapanjem šećera u vodi. Ako šećer stavite u hladnu vodu, on će samo da padne na dno čaše.
Posluživanje
Limunadu servirajte u teglama, sa papirnim slamčicama. Teglu prethodno napinite sa ledom do vrha.
Recept za limunadu u poslastičarnici:
Potrebni sastojci za limunadu:
– 4 limuna
– 9l vode
– 900g šećera
– 2 limuntusa
Priprema:
Limun dobro oprati (ne ljuštiti) pa samleti na mašini za meso, dodati vodu, šećer i limuntus. Kada se šećer istopi, mešanjem se proces rastvaranja šećera može ubrzati, procediti sok, ohladiti i piti.
Još jedan recept za limunadu iz poslastičarnice
– 5l vode
– 5kg šećera
– 4 kesice limuntusa
– 1 bočica ekstrata od limuna
Uputstvo za pripremu limunade:
Vodu, šećer, limuntus, ekstrat od limuna sipati u posudu, mešati dok se ne stopi.
Kad se sve stopi, sipati u flaše, ohladiti i služiti.
Limunada sa narandžom
Sastojci:
– 1 narandža
– 1 limun
– 20g limunske kiseline
– 900g šećera
– 12l vode
Priprema:
Limun i narandžu dobro oprati i samleti (u mulitpraktiku ili sl.) U posudu dodati voće, limunsku kiselinu (u prodavaonicama se mogu kupiti mali paketići od 20 g, pakovani kao prašak za pecivo), šećer i vodu. Neka odstoji 24 sata. Procediti i sipati u flase. Obavezno držati u frizideru jer nema konzervansa!