KuhinjaNaslovnaZdravlje

Kako napraviti savršenu limunadu?

Limunada – odličan napitak za vrele letnje dane ali i odlično rešenje za zimske dane kao prijatan izvor vitamina C.

Postoji više vrsta limunade pa i recepata za najbolji odnos limuna, šećera i vode kako bi limunada bila idealna. Evo nekoliko predloga.

Klasična limunada

Sastojci:

– 3 limuna
– 100g šećera
– 650ml vode

Kako se pravi klasična limunada:

Presecite svaki limun na pola i 5 polovina iscedite, a jednu iseckajte na sitne kriškice.
U šerpu sipajte 150 ml vode i 100 grama šećera i zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi.
U bokal sipajte isceđeni sok od limuna, pa prelijte istopljenim šećerom. Promešajte i dodajte ostatak vode. Ostavite u frižideru na pola sata da se ohladi.
Kada izvadite limunadu dodajte iseckane kriškice limuna i što više leda.
Tajna savršene limunade je u sirupu od šećera, koji se pravi otapanjem šećera u vodi. Ako šećer stavite u hladnu vodu, on će samo da padne na dno čaše.

Posluživanje

Limunadu servirajte u teglama, sa papirnim slamčicama. Teglu prethodno napinite sa ledom do vrha.

Recept za limunadu u poslastičarnici:

Potrebni sastojci za limunadu:

– 4 limuna
– 9l vode
– 900g šećera
– 2 limuntusa

Priprema:

Limun dobro oprati (ne ljuštiti) pa samleti na mašini za meso, dodati vodu, šećer i limuntus. Kada se šećer istopi, mešanjem se proces rastvaranja šećera može ubrzati, procediti sok, ohladiti i piti.

Još jedan recept za limunadu iz poslastičarnice

– 5l vode
– 5kg šećera
– 4 kesice limuntusa
– 1 bočica ekstrata od limuna

Uputstvo za pripremu limunade:

Vodu, šećer, limuntus, ekstrat od limuna sipati u posudu, mešati dok se ne stopi.
Kad se sve stopi, sipati u flaše, ohladiti i služiti.

Limunada sa narandžom

Sastojci:

– 1 narandža
– 1 limun
– 20g limunske kiseline
– 900g šećera
– 12l vode

Priprema:

Limun i narandžu dobro oprati i samleti (u mulitpraktiku ili sl.) U posudu dodati voće, limunsku kiselinu (u prodavaonicama se mogu kupiti mali paketići od 20 g, pakovani kao prašak za pecivo), šećer i vodu. Neka odstoji 24 sata. Procediti i sipati u flase. Obavezno držati u frizideru jer nema konzervansa!

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts
Lajkuj i podeli s prijateljima: