AktuelnoKulturaNajaveNaslovna

Dani slovenačkog filma od 14. do 18. decembra

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u pet gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike.

Posetioci u Pančevu će od petka 14. decembra do utorka, 18. decembra u dvorani Apolo Pančevo (Maksima Gorkog broj 6) imati priliku da pogledaju četiri dugometražna i četiri kratka dokumentarna i igrana filma novije slovenačke produkcije. Projekcije svih filmova su besplatne za posetioce.

Na reviji filmova u pančevačkoj dvorani Apolo naćiće se i na više festivala nagrađeni film Rudar rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu Pođi sa mnom Igora Šterka, dobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija Buđenje reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne grupe, kao u filmu Koliko se voliš rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film Odrastanje, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.

Cilj ove filmske manifestacije je da se predstave autori i njihova ostvarenja, te da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.

Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

 

scena iz filma „Pođi sa mnom“

 

Dvorana Apolo Pančevo
Program:

Petak, 14. decembar
19.00 Versopolis (2018 g, 4 min, igrani) r. Jan Cvitkovič
Buđenje (2017, 82 min, igrani) r. Peter Bratuša

Nedelja, 16. decembar
20.00 Rođen da umre(2018, 13min) r. Matjaž Žbontar
Rudar (2016 g, 102 min, igrani) r. Hana Slak

Ponedeljak, 17. decembar
20.00 Tunel (2017, 15 min, igrani) r. Gregor Andolšek
Pođi sa mnom(2016 g, 83 min, igrani) r. Igor Šterk

Utorak, 18. decembar
20.00 Nedeljno jutro (2018, 15 min, igrani) r. MartinTurk
Koliko se ljubiš (2017, 82 min, dokum.) r. Nina Blažin