AktuelnoDruštvoSportZanimljivosti

Održivi razvoj: Holandski klub Ajaks ima najodrživiji stadion na svetu

Utakmica između Ajaksa i Bajerna u okviru Lige Šampiona 2018. završila se nerešeno, ali je zato titula za najveći evropski sistem za skladištenje energije pripala upravo stadionu na kom se ovaj fudbalski meč odigrao. Ako ste gledali utakmicu 12. decembra, verovatno znate da govorimo o stadionu Johan Krojf.

Najveći stadion u Holandiji, nekadašnja Amsterdam Arena, dobio je nov naziv po holandskom fudbaleru Johanu Krojfu. To je matični stadion fudbalskog kluba Ajaks i pozornica za holandski nacionalni tim, velike koncerte, plesne događaje i poslovne sastanke koji godišnje ugosti više od dva miliona posetilaca. Upravo ovaj velelepni stadion poseduje sistem za skladištenje energije od 3 megavata, a baterije u kojima se skladišti energija, nove ili korišćene, preuzete su iz električnih automobila.

Ovaj sistem omogućava pouzdanije i efikasnije snabdevanje i korišćenje energije za brojne potrebe na stadionu, objekte u okruženju i holandsku energetsku mrežu. Sam sistem ima važnu ulogu u ravnomernoj raspodeli električne energije u skladu sa energetskim potrebama stadiona. Takođe, obezbeđuje rezervno napajanje, smanjuje upotrebu dizel generatora i rasterećuje elektro-energetsku mrežu tako što ublažuje nagle promene opterećenja energije koji se javljaju tokom koncerata.

 

 

Energija se dobija iz 4.200 solarnih panela koji se nalaze na krovu stadiona. O tome koliki je kapacitet sistema od 3 megavata, govori i podatak da je on dovoljno veliki za snabdevanje nekoliko hiljada domaćinstava neophodnom energijom.

Stadion može da obezbedi značajnu količinu energije, čak i tokom prekida u mrežnom napajanju. Zahvaljujući tome, on će doprineti stabilnosti holandske elektro-energetske mreže. Arena Johan Krojf predstavlja jedan od najodrživijih stadiona na svetu i prednjači u uvođenju inovacija kao što je ovaj jedinstveni sistem za skladištenje energije, izjavio je Henk van Ran, direktor za inovacije na stadionu.

Tvorci ovog jedinstvenog projekta su kompanije Nissan, Eaton, Bam i The Mobility House uz podršku Amsterdamskog fonda za klimu i energiju, a zaslugom ovog kreativnog tima stadion je bio u finalu za nagradu Biznis grin tehnolodži.