DruštvoNaslovnaTurizam

Turističke manifestacije na teritoriji Alibunara

U Alibunaru nastoje da poboljšaju turističku ponudu opštine novim manifestacijama, ali i unapređenjem postojećih. Najveći potencijal za razvoj turizma je izletište Devojački bunar u Deliblatskoj peščari, ali i u svakom mestu opštine Alibunar razvija se bar po jedna sve prepoznatljivija manifestacija.

Željko Radovanović iz Turističke organizacije opštine Alibunar kaže da je prva manifestacija u godini “Lov na banatsku lisicu” koji se organizuje svake godine krajem januara.

U narednom periodu usredsredićemo se više na lovni i izletnički turizam, jer su oni trenutno najzastupljeniji kod nas i na tome će se bazirati naša turistička ponuda u narednom periodu. “Lov na banatsku lisicu” je jedna od najstarijih manifestacija u Alibunaru i izuzetno je posećena, okuplja lovce iz svih krajeva zemlje, kaže Radovanović.

Željko Radovanović, TOOA

Turistička sezona se nastavlja prvog maja tradicionalnim Prvomajskim urankom na Devojačkom bunaru, a na tom izletištu organizuje se i Sabor pčelara u prvoj polovini juna. Najveći broj posetilaca je iz opštine Alibunar, ali i susednih gradskih centara Vršca i Pančeva.

Turistička manifestacija ˝Sabor pčelara˝ održava se takođe na izletištu ˝Devojački bunar˝, u junu u trajanju od dva dana. U vreme cvetanja bagrema okuplja se veliki broj pčelara sa teritorije Alibunara, ali dolaze i iz drugih krajeva. Pčelari razmenjuju svoja iskustva, izlažu med i proizvode od meda.

Radovanović kaže da se od ove godine organizuje seleuški višeboj koji takođe okuplja veliki broj ljudi.

Organizujemo i Dane Miloša Crnjanskog u Ilandži. Malo ljudi zna da je ovaj naš čuveni pisac dobar deo života proveo na teritoriji opštine Alibunar. Pokušaćemo da više dana u godini posvetimo životu i stvaralaštvu Miloša Crnjanskog. Želimo da od 2019. godine tu manifestaciju podignemo na nešto viši nivo, jer je Crnjanski ono po čemu se ovaj kraj prepoznaje, ispričao je Željko Radovanović.

„Dani ribara – zlatna udica“ u Janošiku

Svake godine zadnjeg vikenda septembra na obali kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Janošika organizuje se manifestacija „Dani ribara – zlatna udica“.

U pitanju je turistička manifestacija u okviru koje se takmiče sportski ribolovci, a zajedno je organizujemo s Opštinom Plandište. Traje dva dana i takmičarskog je karaktera. Prvog dana takmičenje je na lokalnom, a drugog dana na republičkom nivou, objasnio je Radovanović.

Ova manifestacija je pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Alibunar, Opština Alibunar i Plandište i Udruženja ribolovaca opštine Alibunar.

Festival Letnje note i Igre bez granica na Devojačkom bunaru kada su pokrenute pre nekoliko godina, doprinele su popularizaciji tog dela Deliblatske peščare. Prvih godina manifestacije su bile veoma posećene.

 

Festival „Letnje note“ na Devojačkom bunaru

 

Kako kaže Radovanović, dosadašnji festival tamburaških orkestara Letnje note od 2019. godine biće organizovan na nešto drugačiji način.

S obzirom da je Alibunar multietnička sredina ideja je da se osim tamburaške muzike festival proširi i tradicionalnim instrumentima i muzikom Rumuna, Slovaka i drugih nacionalnih zajednica i da na taj način obogatimo ovaj festival, kazao je on.

Ove godine organizovane su i manifestacije Beogradski manifest i Izađi mi na teglu.

Planiramo da uredimo mesta za kampovanje na izletištu Devojački bunar i na tom polju ćemo sarađivati s Pančevom, Vršcem i Belom Crkvom, jer bismo u saradnji s njima mogli da proširimo turističku ponudu. Trenutno su nam skromni sadržaji na izletištu. Želimo da unapredimo i seoski turizam, da obučimo stanovnike i ljude koji imaju vikendice, da mogu da žive i od turizma. Trenutno se mali broj vikendica izdaje. Leti smo imali problema sa vodosnabdevanjem. Sada se buši bunar i rešava se infrastruktura kako više ne bi bilo takvih problema tokom leta, kaže Radovanović.

Potencijali za razvoj turizma postoje, ali je potrebno raditi na njihovoj promociji i boljoj iskorišćenosti. U Opštini Alibunar su to prepoznali i daju podršku svim aktivnostima Turističke organizacije opštine Alibunar.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Alibunara“, koji je realizovan uz podršku Opštine Alibunar.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Alibunar.