AktuelnoDruštvo

Gimnazija iz Kovina predstavnik Srbije na skupu mladih Evrope

Gimnaziju i ekonomsku školu „Branko Radičević“ iz Kovina izabrao je Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) kao učesnika iz Srbije u događaju pod nazivom „Your Europe,Your Say!“ (YEYS) koji će se održati u Briselu 21. i 22. marta 2019. godine.

Događaj nazvan „Tvoja Evropa, Tvoj glas!“ je zamišljen tako da učenici srednjih škola iz cele Evrope dolaze u Brisel sledećeg marta, kako bi razgovarali o svojim stavovima, nadama i očekivanjima u vezi sa predstojećim evropskim izborima. Oni će dati tri predloga koji sadrže najvažnije prioritete svoje generacije za rešavanje problema Evropskog parlamenta.

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) će osigurati da glas mladih dopre do kreatora zakona. Samo 33 škole su odabrane da učestvuju u ovoj inicijativi – po jedna škola iz svake od 28 zemalja članica EU i iz pet zemalja kandidata (Albanija, BJR Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska). Za ovu desetu godišnjicu primljeno je rekordnih 1038 prijava.

Razgovaraće zajedno o mogućnostima i potencijalnim rizicima i nuditi svoja rešenja za trenutne izazove. Očekuje se da će evropski izbori 2019. godine biti posebno izazovni u kontekstu nagomilanog evroskepticizma, a EESC želi da podigne svest mladih u cilju povećanja odziva na izbor.

Tokom plenarnog zasedanja YEYS, mladi će glasati o tri predloga za Evropski parlament kako bi se uključili u kampanju za evropske izbore. Kroz ovu inicijativu EESC ima za cilj da obezbedi stavove, iskustva i ideje mlađe generacije u kreiranju politike EU. Naša škola je jedna od 33 škole izabrane i jedina je škola iz Srbije. Veoma smo ponosni zbog toga i već se pripremamo za dolazak gospodina Romana Hakena, člana EESC, koji će posetiti školu tokom januara ili februara 2019. godine, da bi pripremio učenike i profesora za učešće na ovom događaju, kaže Živka Černoh, direktorka GEŠ „Branko Radičević“ Kovin.

Učenici od 16 do 18 godina iz srednjih škola širom Evrope stići će u Brisel u martu kako bi podelili svoje stavove i ideje o evropskim izborima 2019. i radili zajedno na „# YEYSturns10: Vote for the future: Glasajte za budućnost!