Društvo

Interesantni spoj četiri jezika, pisma, kulture i običaja u Kovačici

Opština Kovačica, po mnogo čemu poznata i interesantna, prostire se u jugo-istočnom delu Vojvodine, na površini na 419 km2.

Administrativni i geografski centar opštine je mesto Kovačica, od Beograda udaljeno 46 km – 40 minuta vožnje kolima.

U severozapadnom delu opštine Kovačica, dužinom oko 15 km protiče reka Tamiš, a istočni deo pokriva Deliblatska peščara sa svojim specifičnim prirodno-geografskim karakteristikama.

Obradivo zemljište zauzima 84,02% ukupne teritorije opštine. Čine ga pretežno prvoklasne oranice, neznatno voćnaci, vinogradi i livade. Preko 4/5 obradivog zemljišta je černozem – najplodnija vrsta zemljišta u Panonskoj regiji, koja omogućava visoke prinose u poljoprivrednoj proizvodnji.

Opštinu Kovačica čini osam naselja: Kovačica, Debeljača, Crepaja, Padina, Samoš, Idvor, Uzdin i Putnikovo. Sva mesta povezana su asfaltnim putem. Preko teritorije opštine prelazi železnička pruga Pančevo – Kikinda.

Kovačička opština je heterogena zajednica i predstavlja interesantni spoj četiri jezika, pisma, vere, kulture, običaja. Ljudi, tu, jedni pored drugih žive 200 godina čuvajući i negujući svoje. Poštuju i cene to isto kod drugih i dokazuju da razlike ne razdvajaju, već naprotiv da zbližavaju i spajaju.

Prema popisu iz 2011. godine, opština Kovačica je imala 25.259 stanovnika. Nacionalni sastav je heterogen. Statutom opštine Kovačica, utvrđena je ravnopravna upotreba jezika i pisma Slovaka, Srba, Mađara i Rumuna.

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice“, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.