KulturaNajave

Izložba o likovnoj grupi „Pančevo 5“

Narodni muzej Pančevo i Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, organizovaće izložbu slika i skulptura najznačajnije i najuticajnije grupa umetnika Pančeva posle Drugog svetskog rata.

Likovna grupa „Pančevo 5“, osnovana daleke 1958. godine decenijama je neprikosnoveno vladala umetničkom scenom Pančeva. Grupa je formirana na inicijativu Stojana Trumića, a sem njega činili su je još Ksenija Ilijević, Jovan Vitomirov, Dobrivoje Vojinović i Božidar Jovović.

Izložbom “Sećanjem od zaborava“ – 60 godina od osnivanja umetničke grupe “Pančevo 5“, autora Nikole Vlajića – savetnika, Dimitrija Jovanova kustosa – istoričara umetnosti i Damira Prašnikara kustosa istoričara umetnosti organizatori će pokušati da Vas podsete na izuzetne likovne radove ovih umetnika koji su svojim značajem daleko prevazišli lokalne okvire.

Svečano otvaranje izložbe je u petak, 18. januara u 19.30 časova u Narodnom muzeju Pančevo.

O likovnoj grupi „Pančevo 5“

Od osnivanja likovne grupe “Pančevo 5“ deli nas nešto malo više od 60 godina. Naime, u jesen sada već davne 1958. godine četvoro slikara i jedan vajar zajednički su izložili svoje radove u svečanoj sali Muzičke škole “Jovan Bandur“.

Grupa koju su sačinjavali, danas već donekle zaboravljeni, akademski slikari Stojan Trumić, Ksenija Ilijević, Jovan Vitomirov, Dobrivoje Vojinović i akademski vajar Božidar Jovović formirana je bukvalno na dvadesetak dana pred samo otvaranje izložbe.

Ovo kulturološko događanje poklopilo se sa proslavom – Danom oslobođenja grada Pančeva (1944-1958) u čiju čast je izložba u stvari i prezentovana. Inicijator da se navedeni umetnici udruže u grupu bio je Stojan Trumić osvedočeni likovni stvaralac, pedagog i esejista. Već iz samog izabranog naziva može se zaključiti da su članovi grupe žitelji Pančeva i da je njihov broj ograničen na petoro umetnika bez mogućnosti naknadnog priključenja.

Grupa nije imala neki svoj posebni program ili načela sem da povremeno zajedno izlažu. Svi članovi grupe radili su kao likovni pedagozi u pančevačkim školama tako da im je egzistencija bila obezbeđena i stoga su verujemo mogli da u većoj ili manjoj meri slede svoje stvaralačke impulse. Njihova posvećenost je evidentna kroz zajedničke ali i samostalne izložbe koje im ne manjkaju. Pored predstavljanja našoj lokalnoj sredini i diljem tadašnje Jugoslavije grupa “Pančevo 5“ izlagala je i u inostranstvu (Rešica, 1971…).

Likovna grupa “Pančevo 5“ do izložbe u Narodnom muzeju Pančevo koja je trajala od 28. aprila do 10. maja 1972. godine izlagala je svake godine. Onda je neočekivano nastala poduža pauza. Poslednji put grupa se oglasila povodom 20 godina od formiranja izložbom u Galeriji kulturnog centra Pančeva, septembra 1978. godine.
Tokom dve decenije, grupa odnosno i sami njeni članovi neprikosnoveno su vladali lokalnom umetničkom scenom.

Svakako treba imati u vidu da su u našem gradu u međuvremenu stasavale nove generacije umetnika koji su čini nam se bili u senci postojećih. Pojava neafirmisanih mladih stvaralaca je pored obogaćivanja lokalne likovne scene istovremeno i otvarala neke nove poglede na umetnost potvrđujući davno poznatu činjenicu da svako vreme donosi nešto novo.

Da li su oni bili razlog da grupa “Pančevo 5“ prestane sa delovanjem ili su razlozi bili znatno kompleksniji, teško je reći i nakon toliko godina od njihovog gašenja.

Ovom izložbom želeli smo da pokažemo da oni ipak žive u sećanjima nas koji smo ih poznavali i koji cenimo njihovo pregnuće ali i da istovremeno kroz prezentaciju njihovih donekle ranih radova ukažemo na stvaralaštvo koje daleko prevazilazi uske, lokalne okvire. Svojim delovanjem nakon Drugog svetskog rata, u vreme sveopšte nemaštine, zaorali su prepoznatljive brazde na likovnom polju Vojvodine i ostavili budućim generacijama svoja likovna dela u amanet. Verujemo da će njihovi napori biti prepoznati i od Vas dok ovu izložbu budete razgledali, napisao je u katalogu za izložbu Nikola Vlajić.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts