KulturaNaslovna

Žabalj: veliki novogodišnji koncert svih kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine

Opština Žabalj organizovala je 14. januara veliki novogodišnji koncert svih kulturno-umetničkih društava sa svoje teritorije, povodom proslave pravoslavne Nove godine.

Na koncertu održanom u žabaljskoj sportskoj hali učestvovalo je oko 250 igrača i to iz DONKT „Rogalj“ iz Žablja, DONKT „Prelo“ iz Čuruga, DONKT „Đerdan“ iz Gospođinaca, KUD „Branislav Nušić“ i KUD „Taras Ševčenko“ iz Đurđeva.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić istakao je da kreativni tim stručnih ljudi lokalne samouprave konstantno radi na planiranju i realizaciji novih projekata i manifestacija.

Ovaj objedinjeni koncert pokazatelj je da lokalna samouprava nastoji da pospeši razvoj narodnog stvaralaštva, kao i da kontinuiranim radom utiče na stvaranje novog poglavlja u smislu organizacije u svim segmentima društva, rekao je Božić.

Ovo je bio prvi zajednički opštinski koncert svih kulturno-umetničkih društava u bližoj istoriji.

Predsednik DONKT „Rogalj“ iz Žablja Živko Crnjanski kazao je da su želeli da kroz koreografije pokažu svoj trud, kao i sve ono što su godinama radili.

 

 

Predsednik DONKT „Prelo“ iz Čuruga Vladimir Petrović smatra da je važno da sugrađani podrže ovakve manifestacije.

Održavanje ovakvih manifestacija veoma je značajno, jer će doprineti podizanju kulturološke svesti, koja se u velikoj meri izgubila, naglašava Petrović.

Predsednica DONKT „Đerdan“ iz Gospođinaca Anđelka Đukić kaže da ovaj koncert simbolizuje mladost kroz pesmu i igru i da je zato važno da svi zajedno na ovaj način uživaju u kulturi i tradiciji.

Predsednik KUD „Branislav Nušić“ iz Đurđeva Dušan Marković poručio je sugrađanima da se nada da će on postati tradicionalan u opštini Žabalj, što će biti od posebno velikog značaja za one najmlađe, koji treba da neguju ljubav prema tradiciji i kulturi.

Predsednik KUD „Taras Ševčenko“ iz Đurđeva Nikola Kuhar nada se da su se sugrađani uverili koliko se trude, kao i da je veoma važno da folkloristi iz cele opštine i ubuduće sarađuju i zajedno funkcionišu.