Društvo

Alibunar: Opštinsko veće donelo Odluku o izrada Plana detaljne regulacije za vetropark „Banat“

Opštinsko veće Opštine Alibunar zasedalo je 14. februara 82. put i usvojilo nekoliko važnih odluka vezanih za funkcionisanje ove lokalne samouprave.

Između ostalog Opštinsko veće Opštine Alibunar utvrdilo je predlog Odluke o promeni Statuta opštine Alibunar. Razlog za donošenje ove Odluke je obaveza utvrđena članom 41. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se utvrđuje obaveza i način usklađivanja statuta jedinica lokalne samouprave sa odredbama ovog zakona.

Opštinsko veće opštine Alibunar donelo je Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za postavljanje načelnika Opštinske uprave opštine Alibunar i utvrđivanje teksta Oglasa o javnom konkursu za popunjavanje položaja u Opštinskoj upravi opštine Alibunar – postavljenje načelnika Opštinske uprave, kao i Rešenje o obrazovanju Konkursne komisije za izbor načelnika Opštinske uprave opštine Alibunar.

Opštinsko veće opštine Alibunar utvrdilo je predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za vetropark „Banat“ u opštini Alibunar. Skupština opštine Alibunar donela je Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za vetropark „Banat“ u opštini Alibunar, na području katastarske opštine Novi Kozjak, kojom je definisan planski osnov za izgradnju vetroparka na ovom području. U postupku prikupljanja uslova za izradu Plana, od strane Republičkog Hidrometeorološkog zavoda izdati su uslovi kojima se zabranjuje postavljanje vetroparka na udaljenosti manjoj od 10 km od postojećeg radarskog centra Samoš. U skladu s tim, ovom Odlukom menja se obuhvat Plana kojim se vetropark postavlja van zone zabranjene gradnje.

Opštinsko veće opštine Alibunar razmotrilo je predlog Protokola o saradnji između Opštine Alibunar i Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Beograd u sistemu odbrane od grada. Protokolom je propisana obaveza opštine Alibunar da ukoliko postoji potreba Republičkom Hidrometeorološkom zavodu dodeli u vidu donacije protivgradne rakete za deset protivgradnih stanica na teritoriji opštine Alibunar, a radi zaštite poljoprivrednih useva i objekata.