KulturaNaslovna

Obeležen Dan maternjeg jezika u Ivanovu

U Domu kulture “Žarko Zrenjanin” u Ivanovu u četvrtak, 21. februara, dvanaesti put za redom obeležen je Međunarodni dan maternjeg jezika prigodnim kulturno-umetničkim programom uz učešće predstavnika 13 nacionalnih zajednica.

U programu u Domu kulture publika je mogla da čuje pesme i recitacije na različitim jezicima koji se govori na teritoriji Grada Pančeva.

Organizator Međunarodnog dana maternjeg jezika ove godine je Dom kulture Ivanovo uz pokroviteljstvo Grada Pančeva. Suorganizatori su Osnovna škola u Ivanovu, Mesna zajednica Ivanovo, MKUD Bonaz Šandor i UBB „Ivanovo Banat“.

Tehničku podršku pružili su Udruženje Pagus i Turistička organizacija Pančevo.

U Ivanovu postoji zajednica banatskih Bugara Palćena, koji pokušavaju da sačuvaju svoj nacionalni identitet kroz jezičke radionice, igru i pesmu.

Oko 300 Bugara Palćena ima u Ivanovu, 300 Sekelj Mađara, 300 Srba i 100 ljudi drugih nacionalnosti. Nastojimo da očuvamo taj jezik i kroz ovakve manifestacije, kaže za RTS direktor Doma kulture Marko Guran.

Pored toga što afirmiše višejezičnost i komunikaciju, ova manifestacija doprinosi stvaranju osećanja bliskosti i razumevanja među nacionalnim zajednicama kojih samo na području Pančeva ima oko 20. Neki od jezika manjih zajednica poput cincarskog i bugarsko-palćenskog trenutno su među najugroženijim.

Maternji jezik deo je kulture jednog naroda i njegovim nestajanjem gubi se identitet nacionalnih zajednica. Trenutno se u svetu govori oko 6.000 jezika i dijalekata, a zabrinjavaju procene stručnjaka da će do kraja ovog veka oko polovina prestati da se koristi.