KulturaNaslovna

Znamenite ličnosti Pančeva predstavljene na Sajmu turizma u Beogradu

Na štandu Turističke organizacije Vojvodine Pančevo se predstavilo predavanjem o znamenitim ličnostima Pančeva.

Nikola Vlajić, autor knjige „Kuće i ljudi“ o poznatim Pančevcima i kućama u kojima su živeli, u okviru pratećeg programa na Sajmu turizma održao je veoma interesantno predavanje „Znamenite ličnosti Pančeva“, u organizaciji Turističke organizacije Pančevo.

Posetioci Sajma iz priče Nikole Vlajića mogli su da saznaju ponešto iz života o 30 poznatih ličnosti koje su ostavile dubok trag u 19. i početkom 20. veka u Pančevu.

Nikola Vlajić

Pančevci mogu da se pohvale da su jedan deo svog života i radnog veka u njihovom gradu proveli i Miloš Crnjanski, Jovan Jovanović Zmaj ili Miroslav Antić. Crnjanski je bio profesor u gimnaziji, Zmaj je radio kao lekar i izdavao je časopis „Žiža“, a Mika Antić je bio novinar u „Pančevcu“. Među značajnim poznatim Pančevcima su i prota Vasa Živković, pesnik i poklonik kulture, doktor Svetislav Kasapinović, vatreni borac za prava Srba u Austro-ugarskoj, slikari Konstantin Danil, Stevan Milosavljević, Stojan Trumić, Zoran Petrović, Milan Butozan.

Svi znaju za Iliju Milosavljevića Kolarca, velikog dobrotvora srpskog naroda, ali je manje poznato da je on dugo živeo u Pančevu, uspešno se bavio trgovinom i u Beograd se preselio tek posle smrti voljene supruge. Vlajić je predstavio i Braću Kamenka i Pavla Jovanovića, Đorđa Vajferta, Mitu Topalovića, Milana Ćurčina, Stevana Milosavljevića, Jovana Pavlovića, Adama Kosanića…

Kao zavičajnog pisca i istoričara, direktora biblioteke i arhiva, treba pomenuti i Mihovila Tomandla, a među ženama istakle su se narodni heroj Olga Petrov i Olga Smederevac, koja je imala salon u kome su se okupljali najznačajniji umetnici pre Drugog svetskog rata. Ne treba zaboraviti još jednu žensku osobu, Ljubicu Hadžipavlović, koja je čitav život posvetila dobrotvornom radu.

U kratkim crtama predstavljeni su i naučnik Vladimir Mošin, Emilijan Čarnić, Milorad Bata Mihailović, Mladen Markov, pisac, Olja Ivanjicki koja je rođena u Pančevu… Čak i ako ste čuli za svakog od njih, iznenadili biste kakve sve detalje iz njihovog života zna Nikola Vlajić.