AktuelnoDruštvoNaslovna

NIS pomogao otvaranje kabineta za mehatroniku u Mašinskoj školi „Pančevo“

Uz podršku kompanije NIS, Mašinska škola „Pančevo“ dobila je savremeno opremljen kabinet za mehatroniku, čime je unapređen proces odvijanja nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Kabinet za mehatroniku opremljen je u okviru Memoranduma o saradnji koji je kompanija NIS potpisala sa Mašinskom školom „Pančevo“ u septembru 2017. godine, kako bi se obezbedili uslovi za prilagođavanje školskog programa i školovanje kadrova za poslovne potrebe Rafinerije nafte u Pančevu.

Smer mehatronike postoji 12 godina u ovoj školi, jedan je od najtraženijih jer prati realne potrebe tržišta. Učenici koji pohađaju smer tehničar mehatronike već koriste dobijenu opremu u praktičnom radu i kako su rekli novinarima, zadovoljni su svojim izborom jer mehatronika objedinjuje informacione tehnologije, elektroniku i mašinstvo.

 

 

 

 

 

 

Nikola Peštanac, učenik treće godine na smeru tehničar mehatronike kaže da nije imao dilemu prilikom izbora obrazovnog profila na kojem će se školovati.

Oduvek su me interesovali roboti. Još u osnovnoj školi sam se zainteresovao za informacione tehnologije, a nešto malo i za elektroniku. Kad sam u ovoj školi video lego robote, znao sam da je to smer koji ću upisati. U prvoj i drugoj godini ima malo više teorije, ali sada u trećoj godini najzastupljenija je praksa uz stručne predmete koji su veoma povezani sa tim praktičnim radom, objasnio nam je ovaj učenik.

Od drugog učenika smo saznali da je ovo veoma je perspektivan smer jer se možete zaposliti u bilo kojoj sferi industrije, kako u mašinskoj, tako u elektro ili IT sektoru.

Svečanom otvaranju kabineta za mehatroniku prisustvovali su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, lokalne samouprave, kompanije NIS i rukovodstva Mašinske škole u Pančevu.

Novi kabinet za mehatroniku opremljen je savremenom didaktičkom opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju uslovi u pravom radnom okruženju i doživljavaju realni uslovi procesne industrije.

Nov nameštaj i nastavna oprema modernizovali su i unapredili obrazovni proces, prvenstveno za obrazovni profil tehničar mehatronike, ali i za druge obrazovne profile, među kojima su tehničari za kompjutersko upravljanje i mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje.

Kompanija NIS je za opremanje kabineta za mehatroniku izdvojila sredstva u iznosu od milion dinara.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo kaže da je osavremenjavanje kabineta za praktičnu nastavu od velikog značaja za obrazovanje đaka.

Oprema koja je kupljena simulira procese u procesnoj industriji pre svega u naftnoj industriji i đaci imaju mogućnost da mnogo brže i jednostavnije i logičnije shvate procese koji se odvijaju u realnim situacijama i u jednom sistemu kakav je Rafinerija nafte, rekao je Dojčinović.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, izrazio je veliku zahvalnost kompaniji NIS na više puta dokazanoj društvenoj odgovornosti.

Srećan sam što je ovaj novac uložen u odeljenje mehatronike i siguran sam da ćemo sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i Ministarstvom prosvete uspeti da u Pančevu prikažemo šta je to dualno obrazovanje, kao i da stvorimo uslove da naša deca, kada izađu iz srednjih škola, mogu da zarađuju i budu samostalna. Siguran sam da ćemo imati još zajedničkih projekata, pre svega u oblasti obrazovanja, koje postaje vrlo važna oblast, jer je to znak oporavka društva i razvoja Grada Pančeva, kazao je Pavlov.

 

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu i imali razumevanja i volje za njegovu realizaciju.

Zahvalio bih se i učenicima koji su izabrali ovo zanimanje za svoju budućnost i koji svojim radom i obrazovanjem mogu da doprinesu kompaniji koja je imala sluha za pomoć ovom projektu. Želim da podržimo ovakve aktivnosti, o čemu govori i činjenica da je Vlada Republike Srbije, zajedno sa Pokrajinskom vladom, opredelila obrazovanje i zdravstvo kao dva strateška cilja, rekao je Kovačević.

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a, istakao je značaj obrazovanja kao jednog od glavnih stubova svakog društva i zaloga za budućnost.

Ovaj kabinet omogućiće učenicima da pored teorijskih dobiju i mogućnost sticanja praktičnih znanja. Mehatronika kao nauka je spoj mašinstva, elektrotehnike i digitalizacije, a jasno je da je svet na pragu Četvrte industrijske revolucije. Rafinerija nafte Pančevo razvija se u kontinuitetu, 2012. godine izgradili smo pogon MHC/DHT, a ove godine planiramo da startujemo „Duboku preradu“. Samim tim, mnogo više su zastupljene tehnologije kao što su mashine learning i veštačka inteligencija, a za praćenje takvih trendova potrebni su stručni kadrovi. Ovo je doba izazova za industriju, a mi imamo ambiciju da budemo ako ne najbolja rafinerija u Evropi, onda svakako jedna od najboljih u regionu. Da bismo to ostvarili, pored ulaganja u opremu, potrebno je ulaganje u stručne kadrove, obrazovanje i školstvo, istakao je Gagić.

Osim toga, u saradnji sa NIS-om, i u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, u Mašinskoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program za obrazovni profil tehničar mehatronike. Prilagođavanjem nastavnog programa i opremanjem prostora za rad, stvorene su okolnosti za školovanje kadrova za potrebe Rafinerije.

 

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“

Obeležavamo još jednu stanicu na dugom, plodonosnom i uspešnom putu saradnje između NIS-a i Mašinske škole „Pančevo”. Nadam se mnogim novim sličnim stanicama saradnje, a jedna od sledećih koju ćemo realizovati na inicijativu NIS-a je prvo revijalno republičko takmičenje tehničara mehatronike, koje će biti održano u maju. Priča o kabinetu za mehatroniku započela je na inicijativu Grada Pančeva i kompanije NIS, u cilju realizacije dualnog obrazovanja, kako bi učenici koji izlaze iz ove škole stekli adekvatno znanje i brzo se prilagodili radu u kompaniji kao što je NIS, objasnio je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“.

Od 2012. godine kada je pokrenut projekat „Energija znanja“ NIS je opremio više od 50 učionica i laboratorija. U opremanje učionica i laboratorija u okviru projekta „Energija znanja“ kompanija NIS Gasprom njeft do sada je izdvojila više od 5 miliona evra.