DruštvoNaslovna

Nemački Folksvagen će graditi fabriku u Srbiji i zaposliti 5.000 radnika

Nemački automobilski gigant „Folksvagen“ odlučio je da novu fabriku gradi u Srbiji, pišu današnje „Večernje novosti“, ističući da se najveći proizvođač vozila na svetu za Srbiju odlučio u konkurenciji Rumunije, Turske, Severne Makedonije i Bugarske, koja je dugo bila favorit za dobijanje te investicije.

Kako list saznaje, prvi četvorotočkaši iz srpskog „Folksvagena“ trebalo bi da izađu 2023. godine.

Kako se navodi, očekivalo se da će Rumunija i Bugarska, koje su članice Evropske unije, najpre dokopati nove investicije, a prema šansama, iza njih je bila Turska koja je sa 80 miliona stanovnika veliko tržište.

Ipak, performanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljski odnosi našeg državnog rukovodstva s kolegama iz Nemačke, pretegnuli su jezičak na vagi u našu korist – pišu „Novosti“.

Navodeći da njegov izvor nije želeo da precizira lokaciju buduće fabrike, list podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti „promenila krvnu sliku naše ekonomije“.

„Novosti“ preciziraju da bi nova „Folksvagenova“ fabrika trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i da bi našem izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra.

U Srbiji bi trebalo da se proizvodi pet modela iz „Folksvagenove“, „Škodine“ i „Seatove“ game, odnosno marki vozila koje su sastavni deo nemačke firme.

Prema nekim ranijim najavama iz „Folksvagena“, ali i iz Bugarske koja se nadala ovom poslu, investicija je vredna oko 1,4 milijarde evra, a planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera.

Za izgradnju fabrike bitan faktor je i to što Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih zaliha litijuma, od kojih se prave baterije za elektroautomobile, pišu „Novosti“ i dodaju da, iako će nova fabrika proizvoditi klasične automobile, „sigurno je da će biti organizovana produkcija elektrovozila“.

Dok se čeka da rukovodstvo „Folksvagena“ zvanično potvrdi dolazak u Srbiju, postoji veliko interesovanje i investitora iz Kine i drugih zemalja Azije da otvore proizvodne pogone auto-industrije u Srbiji, pogotovo one vezane za elektroautomobile.

Ukoliko se ostvare ovi ambiciozni planovi nemačkih investitora i srpskih vlasti, naš izvioz bi mogao da poraste za petinu. Paralelno sa izgradnjom fabrike, dodatno bi se ohrabrile svetske fabrike koje proizvode auto delove da više ulažu i budu nadomak nove “Folksvagenove“ fabrike, zaključuju „Novosti“.