DruštvoNaslovna

Crveni krst Pančevo: glavni akcenat na omasovljenju dobrovoljnih davalaca krvi

Otkako je počeo da se primenjuje Zakon o transfuziološkoj medicini Crveni krst Pančeva je 1. septembra 2018. godine otpočeo sa organizovanjem Gradskih akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi u svojim prostorijama u Ulici Žarka Zrenjanina broj 15, svake srede od 9 do 12 časova, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine čije ekipe zdravstvenih radnika vrše prikupljanje jedinica krvi.

Takođe u zajedničkom delovanju organizuje se i terensko prikupljanje krvi u velikim preduzećima i srednjim školama u skladu sa Planom i godišnjim kalendarom akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo kaže da će akcenat Crvenog krsta Pančevo u 2019. godini biti upravo na ostvarivanju uslova za okupljanje, motivisanje i omasovljenje dobrovoljnih davalaca krvi.

Dosadašnje akcije su ukazale na spremnost redovnih dobrovoljnih davalaca da se prilagode novim uslovima i da krv doniraju tokom jednog dana u nedelji. Iz razgovora sa njima uvideli smo da jedna od prepreka na koju nailaze kao davaoci krvi često budu upravo privatni poslodavci. Tim povodom apelujemo na privatne preduzetnike da u skladu sa pravilima društveno odgovornog poslovanja i holističkim pristupom zajedno damo smisao društvenoj zajednici u kojoj posluju. Da omoguće svojim zaposlenima da tokom radnog vremena izađu sa posla, daju krv i u skladu sa zakonskim propisima u trajanju od dva dana odsustvuju sa posla bez ukidanja dnevnica, a što se dešava, kaže Milica Todorović.

 

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo

 

Ona je pohvalila i istakla da su javna i javno-komunalna preduzeća koja posluju u Pančevu kolektivnim ugovorima proširila zakonske odredbe i omogućila zaposlenima odsustvovanje od tri dana nakon davanja krvi.

Ukazujemo da bi bilo potrebe da se u narednom periodu u Pančevu organizuje i više redovnih akcija. Time bi se izašlo u susuret dobrovoljnim davaocima krvi i povećalo učešće u broju prikupljenih jedinica krvi. Apel je konstantan, uvek je prisutan i dobro je poznata činjenica da krv nema zamenu. S toga su sve oči uprte u te skromne, darežljive, naše humane sugrađanke i sugrađane. Uprte su u trenutku kada je krv preko potrebna kao i u trenutku neizmerne zahvalnosti kada dođu u naše prostorije da je doniraju, kaže Todorović.

Crveni krst Pančevo je organizacija koja pomaže nadležnim organima u lokalnoj zajednici u humanitarnoj oblasti.

U fokusu naših aktivnosti biće i dalje pojedinac i pojedinka i njihove potrebe. Zastupanje interesa ugroženih ostaje odgovornost koju organizacija preuzima, poštujući Osnovne principe Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i svoju misiju. Potrebno je istaći da kao organizacija imamo nultu toleranciju za nesavestan rad pojedinaca kao i na prekoračenja u ovlašćenjima pri rukovođenju organizacijom, u ranijem peridu poslovanja, a koji mogu da dovedu u pitanje ime i status organizacije. Od momenta utvrđivanja činjenica koje mogu da ukazuju na nepravilnosti u radu prethodnog rukovodica Crvenog krsta Pančevo preduzeti su, od strane sekretarijata Crvenog krsta Pančevo, koraci u skladu sa zakonskim procedurama radi ukazivanja nadležnim organima, kaže Milica Todorović.

Ona dodaje da Crveni krst Pančevo ostaje posvećen punoj transparentnosti u svom radu i potrebi da bude odgovoran pre svega svojim korisnicima, ljudima u nevolji, i da u potpunosti u skladu sa Zakonima izvodi sve svoje programske i poslovne aktivnosti.

Crveni krst Pančevo je relevantna organizacija koja funkcioniše i realizuje aktivnosti u skladu sa Osnovnim principima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univezalnost, u skladu sa etičkim kodeksom za volontere i zaposlene u Crvenom krstu Pančevo, kao i opšte prihvaćenim pravilima iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava. Poslujući isključivo na ovaj način Zakonima, Statutom i misijom utvrđene obaveze Crvenog krsta Pančevo biće pravovremeno u funkciji pomoći i podrške najosetljivijim kategorijama stanovnika i stanovnica grada Pančeva i naseljenih mesta, zaključila je Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Naredna gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana je za sredu, 6. mart od 9 do 12 sati u prostorijama Crvenog krsta Pančevo.