DruštvoNaslovna

Održan 8. festival nauke na Divčibarama

Osnovci iz 12 škola sa teritorije grada Pančeva učestvovali su na Festivalu nauke na Divčibarama od 22. februara do 1. marta u Dečjem odmaralištu na Divčibarama.

Već osmu godinu za redom ovaj program organizuje Branka Beljić, direktorka Osnovne škole „Isidora Sekulić“, uz podršku grada Pančeva.

Direktorka je ovim povodom rekla da su tokkom boravka na Divčibarama deca učestvovala u programima koje su osmislili profesori biologije, hemije, fizike i geografije zahvaljujući svom radnom iskustvu u školi i uspeli da postignu međupredmetno povezivanje.

 

 

Programi su pobudili interesovanje učenika što je podstakao sam sadržaj, a rad kroz druženje je učenike približilo nekim programima. Dominantan je bio eksperimentalni rad i primena nekih teoretskih sadržaja uz prezentovanje u odnosu na samu teoriju, rekla je direktorka Beljić.

U ovoj svojevrsnoj promociji nauke među mladima pravo učešća imali su nagrađeni učenici na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima prošle školske godine. Oni su mogli da se opredele za grupe fizika, hemija, biologija i geografija prema svojim afinitetima.

 

 

Njihovi mentori su bili nastavnica fizike Vera Stoanovski (OŠ „Vasa Živković“), nastavnica hemije Marija Milošević (OŠ „Miroslav Mika Antić“), nastavnica biologije Milena Jovišić (SMŠ „Jovan Bandur“ i Srednja škola „Isidora“, Beograd) i nastavnica geografije Biljana Krstin (OŠ „Vasa Živković“). Za organizovanje šetnji po Maljenu bio je zadužen nastavnik fizičkog Ivan Milivojević (ŠOSO „Mara Mandić“).

Ljubitelji fizike proučavali su kako se može videti zvuk, totalnu refleksiju, elektricitet, bavili se merenjem brzine potoka i primenom Njutnovih zakona. Uz to, učenici su na kreativan način upoznali čuda ravnoteže kroz neverovatne oblike i figure.

 

 

Učenici opredeljeni za hemiju uživali su u magiji hemije. Prizivali su duha iz boce, napravili magiju svetlosti, hemijske vulkane, slonovsku zubnu pastu, veliku crnu zmiju, igrali se bojama u ogledu crveno-belo-plavo, napravili lava lampe i još mnogo toga. Deca su imala dragocenu proliku da se osamostale u organizaciji i samostalnom radu u laboratoriji.

Ljubitelji biologije su se kroz kreativne radionice bavili biogeografijom, građom ćelija, ali i reciklažom. Poseban segment ovog programa je bio rezervisan za reproduktivno zdravlje, eksperimente i upoznavanje flore Divčibara.

Kroz program za grupu geografije učenici si imali priliku da određuju kiseonik u vazduhu, da otkriju zašto je nebo plavo, da vizuelno određuju gustine tople i plave vode, duvali balone uz pomoć ugljen dioksida i sode bikarbone, bave se cirkumpolarnim sazvežđima.

 

 

Poslednjeg dana sve grupe su izložile produkte svojih aktivnosti i predstavile ih članovima drugih grupa. To je bio pravi mini festival u čast prirodnih nauka.

U prepodnevnim satima obavezna je bila šetnja prilagođena promenljivim vremenskim prilikama. Najbolji provod je svakako bio osvajanje Crnog vrha na 1.096 metara nadmorske visine posle napadalog snega.

U slobodno popodnevno i večernje vreme igrao se stoni tenis, a održan je i turnir.

 

 

Poslednje večeri organizovan je svečani nastup muzičke radionice učenika OŠ „Sveti Sava“ pod rukovodstvom nastavnice Vesne Petkov, koji su istovremeno boravili u odmaralištu. Ceo program je na taj način uspešno realizovan uz svesrdnu pomoć osoblja pančevačkog odmarališta i medicinskog osoblja.

 

Autor: M.J.