DruštvoNaslovna

“Osmomartovski bazar” u Pančevu 7. i 8. marta (VIDEO)

U Pančevu je danas otvoren prvi “Osmomartovski bazar” – manifestacija na kojoj će udruženja s teritorije ovog grada predstaviti svoje rukotvorine i proizvode.

“Osmomartovski bazar” će trajati 7. i 8. marta, od 10 do 17 časova, a tezge će biti postavljene ispred Kulturnog centra Pančevo.

Manifestaciju Osmomartovski bazar otvorili su Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva i Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

 

Nikola Stoilković i Ivana Rosić

 

Ivana Rosić kaže da su uvideli da ovakav tip manifestacije fali Pančevu i da se do sada nije dovoljno radilo na afirmisanju rada ženskih udruženja.

Zbog toga smo došli na ideju da organizujemo prvi “Osmomartovski bazar” na kojem svoj rad predstavljaju udruženja žena s teritorije Pančeva i naših naseljenih mesta. I ubuduće ćemo organizovati slične manifestacije, jer je važno da trud koji žene ulažu tokom cele godine u stvaranje rukotvorina, bude sve vidljiviji, rekla je Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo kaže da je rado prihvatio da pomogne u organizaciji ovakve manifestacije, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da one privlače najveći broj posetilaca.

Manifestacije ovakvog tipa su prelepe, okupljaju veliki broj učesnica i posetilaca. Sve više udruženja se javlja sa željom da nastupi na ovakvim manifestacijama. Turistička organizacija Pančevo će tokom proleća organizovati još nekoliko sličnih manifestacija, rekao je Stoilković.

Nakon otvaranja usledio je dvosatni prigodni kulturno-umetnički program koji su pripremili KUD Čigra i njihovi gosti KUD Mramorak iz Mramorka.

 

 

Snežana Marjanov, predsednica KUD Čigra iz Pančeva kaže da su se na otvaranju manifestacije predstavile sve uzrasne grupe ovog društva, od 3 do 73 godine, kao i njihovi gosti iz Mramorka.

Odigrali smo dvadesetak koreografija, a igre su bile iz svih krajeva Srbije. U programu su učestvovali i književnici Milorad Đorđević iz Mramorka i Ljiljana Tomić iz Pančeva, rekla je Snežana Marjanov.

 

KUD Čigra, najstarija grupa

 

Među izlagačima u okviru prodajne izložbe je 12 udruženja s teritorije Grada Pančeva i okolnih naseljenih mesta, koje su građanima ponudile prigodne poklone za Osmi mart, ali i druge prilike. Od ručno rađenog nakita i ukrasa, preko slanih i slatkih đakonija, do cveća i cvetnih aranžmana.

Udruženje žena Pančevke na bazar je donelo domaće kolače i ručno izrađeni nakit.

Od domaćih kolača tu su neizostavne šam rolne, štrudla, kuglof. Naše članice ručno oslikavaju staklo, izrađujemo ručno nakit, a izložile smo i vezene i heklane predmete, rekla je Snežana Marjanov, predsednica Udruženja Pančevke Gornji grad.

 

Udruženje žena Pančevke Gornji grad

 

Članice Udruženja Etno kutak iz Kačareva za Osmomartovski bazar napravile su sitne kolače po starom tradicionalnom receptu, štrudle, torte, medenjake.

Trenutno smo najpoznatiji po sitnim kolačima i po slanim pecivima koje pravimo po starim receptima naših baka. Uglavnom pravimo ono što nam građani najviše kupuju. To su štrudle s makom, s višnjama i sa rogačem, zatim vanilice, salčići, breskvice, kaže Zora Čubrić, predsednica Udruženja žena Etno kutak iz Kačareva.

 

Udruženje žena Etno kutak Kačarevo

 

Dragana Novakov iz Društva za MNRO izrazila je zahvalnost Gradu Pančevu i organizatorima što su pokrenuli novu manifestaciju uz nadu da će se ubuduće svake godine organizovati.

Mi smo na štandu izložili razne proizvode koje rade naši drugari u našim prostorijama. Tu su čestitke izrađene od papira ručno napravljenog na našim radionicama, zatim korpice, kutije, stolnjaci, nadstolnjaci, za svakog ima ponešto i za svačiji džep. Naši proizvodi nisu skupi, prodajom proizvoda obezbeđujemo deo novca za dalji rad na našim radionicama, rekla je Dragana Novakov iz Društva za MNRO.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Pančevo i Savet za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva.
Realizaciju manifestacije pomogli su JKP Zelenilo i Kulturni centar Pančevo.

 

Radno vreme Osmomartovskog bazara: 8. marta od 10 do 17 časova, ispred Kulturnog centra Pančevo