KulturaNaslovna

Kulturni centar Pančeva: zanimljivi koncerti i književne večeri

Kulturni centar Pančeva pripremio je kvalitetan program u martu, od čega izdvajamo prikazivanje filmova sa ovogodišnjeg FEST-a, hit predstavu Hotel 88, koncert našeg proslavljenog klarinetiste Ognjena Popovića, dečje predstave Princeza na zrnu graška i Mačak u čizmama, kao i predstavljanje izdavačke kuće Dereta.

Odmah nakon FEST-a, ljubitelji filma imaće mogućnost da pogledaju hit filmove domaćih i inostranih reditelja sa 47. Međunarodnog filmskog festivala i to u Pančevu. Na programu su domaći filmovi Reži Koste Đorđevića i Šavovi Miroslava Terzića, kao i inostrani Dogman, Yuli, francuski film Kler Darling, Tvrđava i Poslednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine.

Predstava Hotel 88 u adaptaciji i režiji Staše Koprivice na programu je u utorak, 12. marta sa početkom u 19.30. U predstavi igraju Tamara Krcunović, Anđela Jovanović, Andrija Kuzmanović i Vladimir Aleksić. Hotel 88 je romantična priča koja se odigrava na vrhu hotela 88 Rooms u Takovskoj ulici, i predstavlja jedinstveni spoj savremenog ambijentalnog teatra i tradicionalne komedije situacije. Radnja predstave se odvija u luksuznom hotelu, gde mladi bračni par Viktor i Ana, dolaze da provedu romantičan medeni mesec. Sandra i Marko, drugi bračni par, takođe dolaze u taj isti hotel, sa istim ciljem. Sve bi to bilo vrlo ljupko i romantično da Viktorova Ana i Sandrin Marko nisu prethodno bili u vrlo burnom braku. Tokom jedne jedine noći u Hotelu 88, životi ovo četvoro ljudi doživeće strasne, ali i urnebesne promene.

Za sve ljubitelje pop/jazz/classic fusion zvuka, naš proslavljeni klarinetista Ognjen Popović održaće koncert u subotu, 16. marta u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Sa novim bendom i novim zvukom, povešće nas na muzičko putovanje kroz žanrove i stilove zajedno sa Banetom Gluvakovim (gitara), Mionom Barbul (klavir), Slobodanom Gerićem (kontrabas) i Aleksandrom Saletom Radulovićem (perkusije).

Amira Medunjanin

Takođe, muzički program Kulturnog centra Pančeva obogatiće i koncert Amire Medunjanin koji će se održati u sredu, 13. marta u 20 časova, i dva besplatna hit koncerta: nastup braće Teofilović i Miroslava Tadića u Dvorani u petak, 22. marta s početkom u 20 časova, kao i koncert Ane Avramov koji je zakazan za petak, 29. mart u 20 časova.

Dečja predstava Princeza na zrnu graška Dečje scene Pođi tuda… Kulturnog centra Pančeva biće odigrana u subotu, 16. marta u 12 časova, kao i još jedna predstava u koprodukciji BUDI i dečje scene Pođi tuda Kulturnog centra Pančeva – Mačak u čizmama, koja je na programu je u subotu 30. marta u 12 časova.

Dramatizacija predstave Nine Džuver po tekstu Hansa Kristijana Andersena, jednog od najznačajnijih stvaralaca za decu, u režiji Vladana Đurkovića govori o tome da svako pronađe onoga koga želi, ako je dovolјno strplјiv i uporan – baš kao što princ beše strplјiv. Nije hteo da oženi ni jednu drugu, nego pravu princezu, a onda mu se ona jednog dana pojavila na vratima. Druga pouka koju predstava nosi je da ponekad moramo da budemo domišlјati. U predstavi igraju Brankica Sebastijanović, Anita Stojadinović, Nataša Balog i Mladen Vuković.

Poznаtu bаjku o Mаčku u čizmаmа publici izlаžu tri mišićа iz špаjzа, koje tumаče pаnčevаčki glumci Alisа Lаcko, Jovаn Popović i Jelenа Đulvezаn. U odnosu na čuvenu bajku Šarla Peroa najveća izmena učinjena je pomeranjem perspektive i davanjem uloge naratora šašavoj družini miševa glumaca. Mišje pozorište „glumi“ bajku o vodeničarevom najmlađem sinu i dovitljivom mačku koji mu pomaže da se izvuče iz teške životne situacije.