DruštvoNaslovna

Čedomir Božić: Nacionalnu zajednicu Rusina gledamo sa velikim poštovanjem, pažnjom i uvažavanjem!

Predsednik Opštine Čedomir Božić i predsednik Skupštine opštine Žabalj Radovan Čolić sastali su se sa predstavnicima Nacionalnog saveta Rusina, predvođenim novoizabranim predsednikom ove Nacionalne zajednice Borislavom Sakačem.

Sastanku je prisustvovao i predsednik izvršnog odbora ove zajednice kao i predstavnici područne kancelarije u Đurđevu.

Na sastanku koji je održan u prostorijama Opštine Žabalj razgovaralo se o saradnji lokalne samouprave sa Nacionalnim savetom Rusina kao i sa područnom kancelarijom u Đurđevu.

Predsednik Opštine Čedomir Božić istakao je da Opština Žabalj posvećuje izuzetnu pažnju u ostvarivanju prava rusinske nacionalne zajednice.

Usmereni smo ka stvaranju svih uslova za očuvanje vašeg jezika, tradicije i razvoja vaše vlastite kulture. Želimo da osnažimo vaše učešće u svim područijima života. U tom smislu mi na nacionalnu zajednicu Rusina gledamo sa velikim poštovanjem, pažnjom i uvažavanjem. Naši prijateljski i partnerski odnosi su osnov za otvorena i iskrena nastojanja u smislu stvaranja uslova za unapređenje rusinske kulture i tradicije. Kroz projektno finansiranje i sufinansiranje pomažemo kulturni amaterizam ove zajednica kao i područnu kancelariju u Đurđevu, rekao je Božić.

Predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač zahvalio se predsedniku opštine na prijemu kao i na bezrezervnoj pomoći koju Opština pruža ovoj nacionalnoj zajednici. On je naglasio da novi, peti, saziv Nacionalnog saveta Rusina ima za cilj da unapredi obrazovanje, kulturno organizovanje kao i sve ostale segmente koji se odnose na životne standarde ove nacionalne zajednice.

Sakač je naglasio da su modeli koji se primenjuju na području Opštine Žabalj veoma delotvorni i istakao važnost ovog sastanka, jer je bio veoma plodotvoran.

Naša namera je da obiđemo sve lokalne samouprave i da se upoznamo sa postojećim problemima. Želimo da predočimo naše planove i namere. Do sada je saradnja sa lokalnom samoupravom žabaljske opštine bila jedna od najboljih, odnosno modeli koji su ovde primenjeni su se pokazali vrlo delotvornim . Mi smo izložili naše planove koji su odmah bili prihvaćeni i očekujemo da ćemo i u daljim vremenima imati plodotvornu saradnju. Ono na čemu mi najviše radimo to je u prvom redu obrazovanje. Veliki problem za nas jeste naš demografski faktor. Demografija pokazuje da se na području Vojvodine, u ovoj opštini pa i u celoj Evropi broj stanovnika smanjuje. Smatramo da je to nešto što je u suštini posledica ekonomije i nedovoljno kvalitetnih rešenja, naglasio je Sakač i dodao da je ovaj saziv Nacionalnog saveta Rusina usmeren ka novim sektorima u smislu obrazovanja, a koji se odnose na informacione tehnologije.

Kako je Sakač rekao, cilj im je da razvijaju i iniciraju sve što je potrebno da bi se ovakav model realizovao u budućnosti.