NaslovnaSport

Badminton: dva zlata i dva srebra na Evropskom prvenstvu u Poljskoj

Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Sara Lončar i Anđela Vitman osvojili su dva zlatna i dva srebrna odličja na turniru Evropskog kupa za igrače do 17 godina, VICTOR Polish U17 International 2019, koji je od 15. do 17. marta održan u Poljskoj.

Na taj način našoj zemlji su podarili epitet najuspešnije nacije na turniru koji je okupio čak 220 takmičara iz brojnih evropskih zemalja.

Najsjajnija odličja su izlivena u dve konkurencije. U finalu muškog dubla Lukić i Tomić su, posle velikog preokreta, pobedili nemačku kombinaciju Malik Burakadi, Kian Ju Oei (2:1). Prethodno, naši reprezentativci su uzeli meru Rasmusenu Homelgradu i Tobijasu Mikelu iz Nemačke (2:0) u prvom kolu, Dominiku Kvinti i Pijotru Liski iz Poljske (2:0) u osmini finala, Arminu Sarosi i Kristijanu Tomiću iz Austrije (2:0) u četvrtfinalu, te Jonatanu Drespu i Jarniju Šlevoigtu iz Nemačke (2:0) u polufinalu.

Naša zemlja je u Poljskoj bila strah i trepet u konkurenciji mešovitih dublova, budući da su oba srpska para stigla do velikog finala. Ipak, do istorijskog okršaja nije došlo. Zbog velikog zamora i pojave grčeva Lukića, on i Sara Lončar su predali duel Tomiću i Anđeli Vitman koji su tako trijumfovali bez borbe i stigli do trofeja. Na putu ka srpskom finalu u Poljskoj Tomić i Vitmanova su očitali lekciju Slovacima Simeonu Suči i Sofiji Slosiarikovoj u drugom kolu (2:0), Englezu Samuelu Džonsu i Hrvatici Sunčici Sertić (2:0) u osmini finala, Poljacima Mikolaju Šimanovskom i Juliji Prokopčuk (2:0) u četvrtfinalu i Česima Adamu Ehmu i Katerini Valentovoj (2:1) u polufinalu. S druge strane Lukić i Lončareva su do finala, a potom i srebra, stigli pobedama nad Piotrom Liskom i Anom Čuhrom iz Poljske (2:0) u drugom kolu, njihovim sunarodnicima Davidom Perkovskim i Marinom Kovalčuk (2:0) u osmini finala, Jarnijem Šlevoigtuom i Julijom Majer iz Nemačke (2:1) u četvrtfinalu i Jakobom Fernandezom i Lucijom Rodrigez iz Španije (2:1) u polufinalu.

Pored zlata u muškom dublu i srebra u mešovitom Lukić je u Poljskoj osvojio i vicešampionsku titulu u muškom singlu. Naš vidno iscrpljeni reprezentativac, koji je bio prvi nosilac u ovoj konkurenciji, u završnom okršaju poražen je od naturalizovanog Nemca, Kian Ju Oeia (2:1). Lukić je do finala stigao bez izgubljenog seta. U prva četiri meča je savladao domaće takmičare i to Davida Perkovskog (2:0) u prvom kolu, u Piotra Neinkea (2:0) u drugom, Simona Slepeckog (2:0) u osmini finala, a Andržeja Nikiporuka (2:0) u četvrtfinalu. U polufinalu je bio bolji od Nemca Tobijasa Mikela (2:0).

U ženskom singlu Lončareva je stala na korak od odličja budući da je u borbi za polufinale poražena od Špankinje Ane Setien (2:0), potonje osvajačice zlata. U istoj konkurenciji Vitmanova je izgubila u osmini finala od Špankinje Lucije Rodrigez (2:1). Naše reprezentativke su za dlaku ostale bez medalje u ženskom dublu. U četvrtfinalu su poražene od Engleskinja Lise Curtin i Gauri Šidhev (2:0), koje su kasnije stigle do trona u ovoj konkurenciji.

 

 

Svo četvoro naših reprezentativaca su pokazali da pripadaju samom evropskom vrhu. To smo, doduše, za Lukića, Tomića i Lončarevu znali i pre početka ovog turnira, ali smo posebno srećni što je u Poljskoj to pokazala i Anđela Vitman, čije je vatreno krštenje na najvećoj evropskoj sceni bilo više nego uspešno. Turnir u Poljskoj smo, između ostalog, iskoristili da isprobamo nove kombinacije u parskim konkurencijama. Sumiraćemo utiske i analizirati odigrane mečeve. Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da imamo ogroman i pojedinačni i timski kvalitet. Ovim putem bismo posebno pohvalili borbenost svih naših reprezentativaca i ujedno se zahvalili na ogromnoj podršci koja nam je pružana iz Srbije, istakli su gotovo uglas treneri reprezentacije Nikola Mijačić i Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Poljskoj.

Izvor: http://badminton.org.rs