DruštvoNaslovna

Otvoreno rekonstruisano odeljenje psihijatrije u smederevskoj bolnici

U smederevskoj opštoj bolnici „Sveti Luka“ 19. marta otvoreno je rekonstruisano Odeljenje psihijatrije, u čiju adaptaciju je uloženo 290.000 evra.

Sredstva su obezbeđena u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, ukupne vrednosti 1,6 miliona evra, u kome su, osim smederevske, učestvovale i Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Vršcu i klinika za neurologiju Viktor Babeš iz Temišvara.

Odeljenje psihijatrije nalazi se u najstarijem zidanom objektu u krugu smederevske bolnice, sagrađenom još 1928. godine, koji je posle nekoliko decenija uređen po evropskim standardima i spreman da u narednim danima u novom ruhu dočeka prve pacijente.

Načelnica psihijatrije dr Jasna Nedeljković Mitreski kaže da je neizmerno srećna što je dočekala trenutak da se otvori renovirano psihijatrijsko odeljenje u smederevskoj bolnici.

Stara zgrada je bila nefunkcionalna. Sada je po evropskim kriterijumima za lečenje naših pacijenata, što znači da oni neće više biti stigmatizovani, marginalizovani na kraju društva, nego omogućava da budu stvarno normalno lečeni, na jedan dobar prostorni način. Kadrovski smo jaki, ima osam lekara koji imaju različite edukacije, radiće se i psihoterapija i savetovalište za brak i porodicu, radiće se i sa decom. Sada za to imamo mesta. Na odeljenju ima 24 kreveta i biće primani samo oni pacijenti koji su voljni da se leče, neće biti prinudnih hospitalizacija. Sada postoji i dnevna bolnica koja ima 15 mesta, gde će se vršiti resocijalizacija i reintegracija pacijenata za ponovno vraćanje u društvo i na posao, rekla je za naš portal načelnica Odeljenja psihijatrije dr Jasna Nedeljković Mitreski.

Kroz psihijatrijsko odeljenje smederevske bolnice mesečno prođe i do 300 pacijenata.

Ovakvi projekti prekogranične saradnje izuzetno su značajni, jer omogućavaju finansiranje projekata značajnih za region. Ovaj projekat uklapa se u celokupan projekat rekonstrukcije bolnice u Smederevu, koja će biti i opremljena najsavremenijom i najsofisticiranijom opremom. Ministratsvo zdravlja vodi računa i o obnavljanju i zadržavanju kadra, da se oni koji rade u zdravstvu na sve načine zadrže da ostanu, rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja Radisav Šćepanović, dodavši da će se to činiti poboljšanjem uslova rada i povećanjem plata.

Tatjana Voskresenski, direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu kaže da je osim ovog objekta koji je sada otvaren, zahvaljujući projektu Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Vršcu nabavila CT skener.

Takođe je nabavljena i medicinska oprema i za našu i bolnicu u Smederevu, kao i za naše partnere u Temišvaru. Organizovano je i 12 okruglih stolova i radionica gde smo razmenom iskustava i saradnjom opravdali prekogranični projekat, a na kraju će biti izdata i monografija o efektu prekogranične saradnje, u okviru koje će biti prikazano i istraživanje ovog projekta, rekla je Tatjana Voskresenski, direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu i menadžer projekta.

Svečano otvaranje rekonstruisanog Odeljenja psihijatrije upriličeno je povodom dana opšte bolnice „Sveti Luka“ koji je obeležen i proglašenjem najboljih pojedinaca i službi u ovoj ustanovi.