DruštvoNaslovna

Ministar Zoran Đorđević obišao ustanove socijalne zaštite u Pančevu i Kovinu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević posetili su Pančevo i nakon razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, obišli Klub za odrasla i stara lica u centru grada i Dom za slepe i slabovide u Pančevu.

U kabinetu gradonačelnika razgovarano je o izdvajanjima Pančeva za socijalne usluge, a pri obilasku Kluba za stara lica ministar je u razgovoru s korisnicima imao prilike da se upozna s načinom kako je rad u ovim klubovima organizovan i kakve usluge korisnicima pružaju.

U Domu za slepe i slabovide Zbrinjavanje, na Bavaništanskom putu u Pančevu, ministar Đorđević je obišao prostorije u kojima korisnici provode slobodno vreme, kao i sobu za rekreaciju i porazgovarao o uslovima u kojima korisnici borave.

Ministar Đorđević je nakon obilaska ove dve ustanove izjavio da je na oba mesta video dobar odnos prema korisnicima, ali da ima prostora i za unapređenje. 

  • Pričali smo u lokalnoj samoupravi, koja je inače zadovoljna onim što dobija od pokrajine i ministarstva, ali postoji mogućnost da našu saradnju unapredimo i da korisnicima pomognemo da im svakodnevni život bude lakši i obogaćeniji. S obzirom da je Ministarstvo finansiralo Savez slepih i digitalizaciju, odnosno izradu digitalne biblioteke, Dom slepih će ubuduće dobijati redovno ta izdanja. Dogovorili smo, a najverovatnije ćemo sprovesti sledeće nedelje, da prva tranša tih knjiga u audio formatu i u jednom broju u Brajevom pismu dođe u Pančevo. Probaćemo da nabavimo i uređaj za reprodukciju i da sledeće nedelje budem ovde da zajedno sa korisnicima i odslušamo tu prvu audio knjigu. Verujem da će biti njima korisno, ali i dosta lakše osoblju koje brine o njima te će i život korisnika biti dosta bogatiji. Ukoliko bude još potrebe za bilo čim, Ministarstvo je spremno da pomaže, otvoreni smo za saradnju, finansijskih sredstava sada imamo samo da vidimo kako da to sprovedemo, rekao je ministar Đorđević u izjavi medijima.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov zahvalio se ministru Đorđeviću na poseti, jer je time potvrdio da je Pančevo jedna od najodgovornijih lokalnih samouprava u oblasti pružanja socijalne zaštite.

Našu odgovornost zasnivam pre svega na dobro definisanim programima pružanja usluga duži niz godina i finansijskim sredstvima koje svake godine izdvajamo po osnovu dve osnovne odluke, o socijalnoj zaštiti i finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Ta pomoć iznosi oko 12% budžeta odnosno klasičnih budžetskih prihoda. To je oko 500 miliona dinara što je ozbiljna suma, a polovina od tog iznosa usmerava se na pružanje usluga u oblasti socijalne zaštite. Nije to jedina stvar za koju izdvajamo sredstva. U resoru ministra su i rad i zapošljavanje, a smatram da je Grad Pančevo i u tom delu jedna od najodgovornijih lokalnih samouprava, jer smo za oko 40% povećali sredstva za tu oblast. Izdvajamo više od 50 miliona za realizaciju 11 programa iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja gde pored velikih investicija koje su došle u Pančevo, i neke nove koje uskoro dolaze, i time pružamo pomoć i preduzetnicima u sektoru malih i mikro preduzeća kako bi i lokalna privreda postala konkurentna, rekao je Pavlov.

 

 

Pre Pančeva ministar Đorđević i v.d. pomoćnika ministra Barošević posetili su danas i Opštinu Kovin i Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, organizacionu jedinicu Centra za socijalni rad „Kovin“.

Na radnom sastanku u Opštini, predsednica opštine Sanja Petrović upoznala je ministra sa socijalnom kartom opštine Kovin, planovima razvoja i unapređenja u toj oblasti, kao i sa lokalnim budžetom za socijalna davanja. Sastanku su, u ime lokalne samouprave, prisustvovali i predsednik SO Zoran Bradanji, pomoćnik predsednice Ratko Mosurović, načelnica OU Jelena Čolaković, direktorka Centra za socijalni rad u Kovinu Marija Šalipurović i rukovodilac resornog odeljenja u opštinskoj upravi, Stojanka Tasić.

 

 

Ministar je potom posetio Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, gde su ga sa radošću dočekali štićenici i kolektiv, ali i veliki broj građana koji su želeli da pozdrave ministra i podrže napore njegovog tima da se reforme u oblasti socijalne zaštite sprovedu na pravi način.

U izjavi za medije, ministar Zoran Đorđević je, između ostalog, naglasio da je ovo jedan od dobrih primera kako treba da izgleda Dnevni boravak, ima prostora za unapređenje.

Zahtev opštine i Dnevnog boravka da dobiju jedno vozilo za prevoz dece je legitiman. Mi ćemo probati preko pokrajine da iniciramo za vozilo, a ukoliko to ne bude moglo, ministarstvo će svakako izaći u susret. Takođe, na sastanku u opštini pričali smo o namenskim tranferima za ovu godinu i verujem da će lokalna samouprava biti zadovoljna onim što ministarstvo planira u budućnosti. U ovoj godini očekujemo ukidanje zabrane zapošljavanja, da rešimo i tu problematiku. Zadovoljan sam onim što sam video. Pohvala Centru za socijalni rad i Opštini na koji način rukovode i ophode se prema ovoj kategoriji sugrađana, rekao je ministar Đorđević.

Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin kaže da su upoznali ministra sa svim važećim odlukama po kojima izdvajaju značajna finansijska sredstva za usluge socijalne zaštite.

Obišli smo Dnevni boravak i pokazali smo mu gde planiramo proširenje kapaciteta. U boravku je smešteno 25 korisnika, a proširenje je u planu, izdvojili smo 7 miliona dinara za tu namenu kako bismo mogli da obezbedimo boravak za još 20 korisnika iz naših naseljenih mesta, rekla je predsednica Sanja Petrović.

Marija Šalipurović se zahvalila ministru na poseti, na podršci ministarstva i razumevanju za potrebe radnika, „a sve u cilju da unapredimo usluge socijalne zaštite u okviru naše lokalne samouprave“, rekla je u svojoj izjavi direktorka Centra za socijalni rad Kovin.