DruštvoNaslovna

Pančevo: gradsko veće usvojilo predlog prvog rebalansa budžeta

Posle prvog ovogodišnjeg rebalansa budžet Grada Pančeva iznosiće pet milijardi i 753 miliona dinara. Umanjene su subvencije javno komunalnim preduzećima zbog investicija iz prethodnih godina, dok su određene uštede prenamenjene.

Obrazlažući rebalans budžeta na sednici gradskog veća 29. marta, Predrag Živković, zamenik gradonačelnika, govorio je o prihodima i rashodima, kako ostvarenim tako i onim koji će tek uslediti. Objasnio je da je ukupno povećanje svih prihoda i primanja iznosi 674 miliona, 266 hiljada dinara. To znači da posle prvog rebalansa budžet iznosi pet milijardi i 753 miliona dinara.

U odnosu na treći prošlogodišnji rebalans negde oko 150 miliona manje pa je iz tog razloga napravljen raspored po oblastima gde su određene oblasti morale da pretrpe veće smanjenje. U ovom slučaju to su komunalne delatnosti, kazao je zamenik gradonačelnika.

Živković je objasnio da su subvencije javno komunalnim preduzećima umanjene zbog preporuke državnog revizora, ali i zbog većeg broja investicija, među kojma je i druga faza Potamiškog kolektora. On se finansira iz kredita iz 2017. godine, rekao je zamenik gradonačelnika, dodavši da su tu i investicije koje se finansiraju iz kredita 2016.

Gotovo da je prepolovljena ta oblast, prošle godine je bila oko 950 miliona, a ove godine zaključno s ovim rebalansom 450 miliona dinara. Kao rezultat ovih novih investicija koje ćemo imati, uvećana su sredstva kod programa urbanizam i prostorno planiranje za nekih 300 miliona. Poljoprivreda je uvećana za oko 130 miliona, neke oblasti kao što su turizam, lokalno-ekonomski razvoj, srednje obrazovanje, zdravstvo i kultura ostale su na istom nivou, rekao je Živković.

Uvećana su sredstva i opšte usluge koje pruža lokalna samouprava, sport i omladina, socijalna i dečja zaštita i predškolsko obrazovanje.

Živković je predstavio i Nacrt odluke o izmeni Odluke o zaduživanju grada Pančeva za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. Reč je o drugoj fazi Potamiškog kolektora, gde su predviđena sredstva u iznosu od šest miliona i 333 hiljade dinara. Prema procenama stručnih službi biće ostvarena ušteda od 115 hiljada dinara, pa će ova sredstva biti prenamenjena za izradu tehničke dokumentacije za izvođenje radova na sanaciji rukometnog terena u Medicinskoj školi i izgradnju panelne ograde oko terena.