DruštvoNaslovna

Predsednik Vučić: Auto put Pančevo-Temišvar za bolje ekonomsko povezivanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Bukureštu, nakon bilateralnog sastanka sa premijerkom Rumunije Viorikom Dančilom, da su razgovarali o izgradnji autoputa Pančevo – Temišvar, koji je, kaže, od ogromnog značaja za razvoj obe države i za građane Srbije i Rumunije.

Veoma je važno da napravimo taj autoput, jer će to značiti naše bolje ekonomsko povezivanje, kao i bolje kontakte poslovnih ljudi, ali i svih građana obe zemlje, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Dančilom.

On je ukazao da bi taj put bio posebno značajan za Rumune, koji žive u južnom i istočnom Banatu i za Srbe u banatskom delu Rumunije, za sve one koji, kaže, predstavljaju most između dve zemlje.

Taj autoput Pančevo-Temišvar biće od velikog značaja za naš razvoj, a skratiće, na primer, za 300-350 kilometara put od Rumunije do Venecije, gde je živeo i danas živi i radi veliki broj Rumuna. To ekonomsko povezivanje još više će unaprediti saradnju naših zemalja. Trgovinska razmena između Srbije i Rumunije približila se cifri od 1,6 milijardi evra, i uskoro će moći da pređe dve milijarde, što bi učinilo da jedni drugima postanemo neuporedivo važniji, rekao je Vučić.

Kako je dodao, rumunska premijerka je pričala o planovima za istraživanje nalazišta gasa u Crnom moru sa američkom kompanijom Ekson, pa im je poželeo u tome uspeha.

Jedna od tema razgovora bili su i granični prelazi i železnica, ali, ističe, najvažnije je izgradnja autoputa. Vučić se zahvalio Dančili što će sa ostalim premijerima uputiti pismo EU, Merkelovoj i Makronu u kojem izražavaju podršku evropskom putu Srbije. On je takođe podsetio i da je Rumunija glasala za podršku Srbiji u Interpolu, ali ne samo to.

Ona se borila, tražila reč i borila za dnevni red koji odgovara Srbiji i građani u Srbiji to treba da znaju. Mi ćemo vam uzvratiti ljubavlju, lojalnošću i korektnošću, rekao je Vučić.

Vučić je izneo podatak da je prošle godine Srbiju posetilo 75.000 rumunskih turista, što je povećanje od 18 odsto, kao i da se broj turista iz Srbije u Rumunije povećava iz godine u godinu.

Verujemo da možemo zajedno da napredujemo i čak prema trećim zemljama, dalekoazijskim, da promovišemo naše zemlje zajedno, uz neke pakete olakšica, kazao je predsednik Srbije.

On je konstatovao da dolazi iz teritorijalno najmanje zemlje, među balkanskom četvorkom i zahvalio na gostoprimstvu i prijateljstvu rumunskom narodu. Kako je rekao, kažu da Rumuni samo sa dve teritorije nisu ratovali – jedna je Crno More, a druga Srbija.

Srpski narod oseća iskreno i istinito prijateljstvo prema rumunskom narodu i državi i verujem da u budućnosti možemo mnogo toga da napravimo, rekao je Vučić.