NajaveNaslovna

Pančevo: izložba „300 godina Požarevačkog mira“

Izložba „300 godina Požarevačkog mira“ u organizaciji Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice iz Gaja, u saradnji sa brojnim institucijama i ustanovama kulture, među kojima je i Narodni muzej Pančevo, biće svečano otvorena u sredu, 10. aprila u 19 časova, u Narodnom muzeju Pančevo.

Požarevački mir iz 1718. godine predstavlja izuzetno bitan događaj za južni Banat u svakom pogledu, a izložba uz rekonstrukcije samog šatora u kome je mir potpisan između predstavnika Venecije, Habsburške monarhije i Otomanskog carstva, donosi sveobuhvatnu priču o naseljavanju Srba i Nemaca na prostore močvarnog i ratovima opustošenog južnog Banata, početkom 18. veka.

Moći ćete da saznate o naporima da se naši krajevi nasele, kultivišu, da se sela „ušore“, urede vodotokovi, izrade karte, sve u cilju organizovanja Banatske vojne granice, koja je trebalo da konačno zaustavi sve napade Otomanskog carstva dalje ka severu.

Videćete rekonstrukcije kuća Graničara, od jednostavnih zaklona i zemunica do banatskih kuća iz 19. veka koje i danas znamo, makete Ulmske kutije i dunavskih brodova iz 18-19. veka, kao i rekonstrukcije uniformi graničara Banatske vojne granice.

Izložba će biti otvorena do 8. maja.