NajaveNaslovna

Pančevo: Izložba „Rekonekcija“ u Narodnom muzeju

U okviru Trijenala proširenih medija RE-KONEKCIJA 2019 izložba pod nazivom „Rekonekcija“ biće otvorena u sredu, 17. aprila u 19 sati u Narodnom muzeju Pančevo.

Tradicionalna međunarodna manifestacija Trijenale proširenih medija u organizaciji Sekcije proširenih medija Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS ove godine održava se ne samo u centralnom izložbenom prostoru – Paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, već i u nekoliko drugih prostora u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Pored otvorenog konkursa, koncept Trijenala podrazumevao je da selektorski tim ULUS-a pozove renomirane umetnike, kustose i profesore da daju predloge umetnika i umetničkih grupa koji će po pozivu učestvovati na izložbi.

U saradnji sa ULUS-om i Trijenalom proširenih medija, Narodni muzej Pančeva priređuje izložbu multimedijalnog karaktera pod nazivom Rekonekcija.

Učesnici:

– prof. Miroslav Lazović – slika
– dr Biljana Velinović – video rad “Sati” istražuje odnos jedinka-društvo u atmosferi savremenih globalnih migracionih dešavanja sa akcentom na problem migracija iz Srbije u inostranstvo i problem migracija selo-grad. Dva aspekta iste realnosti, slika globalnog problema i pogled izbliza, opšte i pojedinačno, predstavljena su uporedo na ekranima. Slike su građene različitim kreativno-likovnim postupcima, dok je zvuk isti, prepliće se i uspostavlja dijalog između ove dve slike.
– mr Marta Jelena Glišić – foto instalacija “Skice za studiju čežnje” – bavi se transformativnim procesima u ljudskom životu, susretom i rastankom, nalaženjem utehe unutar sebe, otuđenjem i bliskošću, večitom potragom za samim sobom odnosno za nekim/nečim koga možemo zvati svojim.
– Aleksandra Kokotović – slika
– docent Tijana Kojić – slika
– Aleksandar Paunković – slika
– mr Nenad Glišić – video prezentacija projekta “Autoportret” započetog 2011. godine, koji podrazumeva izradu serijala zasebnih kratkih filmova (trajanja od oko pet minuta) o savremenim likovnim umetnicima u Srbiji, nagrađenog Velikom nagradom na ovogodišnjoj izložbi slobodnih umetnika ULUS-a.
– Međunarodna selekcija video radova Trijenala proširenih medija 2019 u izboru Milice Lapčević (gost kustos Vladimir Bjeličić), prikazuje neke od mogućih pravaca istraživanja u oblasti videa i filma ka konceptualnoj, performativnoj ili postdigitalnoj vizuelnoj belešci, koji doprinose izmeni paradigme samog medija. Tu su i primeri filmskog eksperimenta, kao predlog za razmišljanje o novim pravcima razvoja hibridnih formi pokretnih slika. Autori: Lena Matson, Lenka Đorojević i Matej Stupica, artterror, Marko Batista, Ana Hušman, Sašo Puckovski, Igor Toholj.
– Umetnička grupa iz Italije „Coll.A – R84“ – Marco Massoto, Simone Zambreri i Sebastiano Genovesi – bazirana u bivšoj rafineriji nafte u Mantovi u svom radu bavi se temama kao što su samo-organizacija, saradnja i razmena znanja između različitih umetničkih kolektiva. Pored 5 slika koje će izložiti u Narodnom muzeju u Pančevu, umetnici će tokom trajanja Trijenala prikazati i dokumentarni film na navedene teme i predstaviti knjigu „Co-manufacturing and new economic paradigms.“