DruštvoNaslovna

Pančevo: Održana javna debata mladih na temu zaštite životne sredine

U Gradskoj upravi grada Pančeva održana je debata učenika srednjih škola i studenata na temu zaštite životne sredine.

Mladi koji su učestvovali u debati, bili su podeljeni u dve ekipe, a debatovali su na zadatu temu za i protiv toga da ekologija treba da bude prioritetno poglavlje za ulazak Srbije u EU. Učesnici debate bili su: Vladana Plavšić, Dunja Pavlović, Adam Kovač i Marina Mijić.

 

 

Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Niš i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji organizuju Evropsku školu debate petu godinu zaredom. Srednjoškolci i studenti iz gradova širom Srbije učestvuju na radionicima u kojima uče o veštinama debatovanja, Evropskoj uniji i procesu evropskih interakcija. Nakon toga, u okviru škole organizuju se javne debate u gradovima i opštinama Srbije, dok se završna debata organizuje u Narodnoj skupštini Republike Srbije svake godine u maju.

 

 

Do sada je organizovano više od 30 debata u gradovima i opštinama Republike Srbije. Tema debate u Pančevu je bila zaštita životne sredine, i učesnici – srednjoškolci i studenti su debatovali o tome da li zaštita životne sredine treba da ima prioritet u pregovorima sa Evropskom unijom.

Tročlani žiri je doneo konačnu odluku o pobedniku

Nakon debate, žiri sastavljen od tri člana (Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Milan Glumac, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Pančeva i Mirjana Savkov, koordinator Kancelarije za mlade) dali su svoj sud o debati.

Uloga žirija je bila da u petominutnom govoru ponudi svoj osvrt na samu debatu i iznese koja strana je bila bolja.

Pobedila je ekipa koja je iznosila argumente za pregovore o ekologiji sa 2:1 po mišljenju žirija, dok je ekipa koja je iznosila argumente protiv pregovora o ekologiji bila bolja po mišljenju publike. U publici je bio veliki broj mladih ljudi koji su došli da bodre učesnike debate, a ujedno je to bila i prilika da sami nauče nešto više o Poglavlju 27 i zaštiti životne sredine u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.