KulturaNaslovna

Novi Sad: Otvorena izložba Deliblatska peščara 1818-2018: pesak-vetar-čovek

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, u sredu, 17. aprila otvorena je izložba pod nazivoma: DELIBLATSKA PEŠČARA 1818 – 2018: PESAK – VETAR – ČOVEK.

Izložbu je otvorio Nemanja Rotar iz Pančeva

Izložba je organizovana u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Autori izložbe su: Slobodanka Perović, Jasmina Vujović, Marina MiLjuš, Jasna Jovanov i Grozdana Milenkov, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Na svečanom otvaranju su govorili mr Nikola Stojnić, načelnik Odeljenja za zaštitu vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Jasmina Vujović, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Slobodanka Perović, istoričar, rukovodilac projekta „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764-1872- na teritoriji Južnog Banata“.

Izložbu je otvorio Nemanja Rotar, član gradskog veća grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu. Moderator i organizator izložbe ispred Pokrajinskog zavoda je bio dr Oliver Fojkar.

Izložba „Deliblatska peščara 1818- 2018., PESAK – VETAR – ČOVEK“ je nastala u toku rada na istraživačkom projektu „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764 – 1872., na teritoriji Južnog Banata“, u okviru kojeg je predviđeno obeležavanje više značajnih datuma vezanih za istoriju Banatske vojne granice. Prvi jubilej koji je obeležen je 200 godina od početka pošumljavanja Deliblatske peščare, a izložba je rezultat viđenja ovog istorijskog procesa dugog dva veka. Područje Deliblatske peščare moguće je posmatrati jedino kao celinu prožetu vrednostima kulturnog i prirodnog nasleđa sa svim karakteristikama kulturnog predela.

 

 

Deliblatska peščara je najveća peščara u Evropi nastala od naslaga eolskog peska sa izraženim dinskim reljefom homogene celine, veoma moćnih peščanih nanosa na celom području prostiranja. Peščara je zaštićena još 1977. godine odlukom Skupštine Vojvodine i proglašena je Specijalnim prirodnim rezervatom. Uredbom Vlade Republike Srbije od 17. januara 2002. godine stavljena je pod zaštitu kao SRP Deliblatska peščara I kategorije zaštite, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Predstavlja jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Srbiji i Evropi.

 

 

Na otvaranju izložbe su se posetiocima na izlagačkim štandovima predstavili i dali svoj doprinos promociji Deliblatske peščare:
1. Agencija Vojvodinašume -TURIST,
2. Udruženje vinogradara i vinara „Sveti Trifun“ iz Dolova, predstavnik vinara Đorđe Stajić
3. Udruženje „Panonke“ Pančevo,
4. Udruženje žena „Etno kutak“ Kačarevo, i
5. Udruženje žena „Omoljčanke“ Omoljica, udruženja koja se bave negovanjem tradicionalnih načina izrade rukotvorina, očuvanjem starih zanata, kulturne zaostavštine i razvijanjem seoskog turizma.

Izložba će biti otvorena do kraja maja 2019. godine.