NajaveNaslovna

Pančevo će i ove godine obeležiti Dan planete Zemlje

Grad Pančevo i Kancelarija za mlade grada Pančeva će aktivno obeležiti Dan planete Zemlje koji se svake godine obeležava 22. aprila.

Obeležavanje Dana planete Zemlje u Pančevu će početi u ponedeljak, 22. aprila u 12 časova na Tamiškom keju kod Crvenog magacina.

JKP „Zelenilo“ je obezbedilo sadnice koje će posaditi učenici srednjih škola, pobednici na različitim takmičenjima, uz prisustvo Nemanje Rotara, člana Gradskog veća grada Pančeva.

Istog dana biće organizovana izložba fotografija učesnika i dodela Zahvalnica na učešću u akciji, u 18 časova, u holu Doma omladine.

Obeležavanje Dana planete Zemlje je počelo akcijom “Učini nešto korisno za svoju Planetu” u osnovnim i srednjim školama od 2. do 19. aprila. Zadatak je bio da se izabere jedan dan da zajedno sa roditeljima deca srede svoje dvorište i okolinu škole (smetlište-divlju deponiju), zatim da slikaju dvorište pre i posle čišćenja i da pošalju svoje fotografije. Kancelarija za mlade je uz podršku JKP „Higijena“ obezbedila kese za đubre koje su dostavljene.
Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, dakle da se svi zajedno potrudimo da učinimo našu zemlju lepšom i boljom i da je takvu ostavimo budućim pokoljenjima.