DruštvoNaslovna

Jabuka: Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji dobio kancelariju

U Jabuci kod Pančeva danas je otvorena Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Makedonske zajednice zahvaljujući dobroj saradnji s lokalnom samoupravom i ambasadom Republike Severne Makedonije.

Svečanom otvaranju Regionalne kancelarije Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji i Udruženja građana pripadnika makedonske Nacionalne zajednice “Ilinden” Jabuka, u Jabuci, prisustvovali su Nj.E. ambasador Makedonije u Srbiji, Aleksandar Popevski, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca Borče Veličkovski i predsednik Udruženja Makedonaca “Ilinden” Dobre Trajkovski.

Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji, koji je osnovan 2004. godine kao državno predstavničko telo svih Makedonaca u Srbiji, do sada ima otvorenih 15 kancelarija u svim mestima u kojima živi najveći broj pripadnika makedonske nacionalne zajednice. U Jabuci je otvorena još jedna Regionalna kancelarija makedonske zajednice.

Posle Roma, u 174 opštine u Srbiji žive Makedonci. Zato smo odlučili da budemo dostupni svim građanima makedonske nacionalne zajednice za sve ono što možemo na osnovu naših ovlašćenja i zakona o nacionalnim savetima da im pomognemo. Poznato je da je Jabuka mesto s najvećom koncentracijom Makedonaca koji su se doselili 46-47 godine. Imamo i starije ljude koji nisu u mogućnosti da dođu u prostorije Nacionalnog saveta u Pančevu već da im pomognemo i da nam se jave, rekao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske zajednice u Srbiji.

 

 

Otvaranje Regionalne kancelarije Makedonske nacionalne zajednice u Jabuci omogućiće im da se lakše informišu i rešavaju probleme na koje nailaze, ali i da neguju kulturu i tradiciju, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Novootvorena kancelarija radiće kao i kancelarija udruženja građana pripadnika makedonske nacionalne zajednice u Jabuci „Ilinden“.

Ova kancelarija će na neki način biti multifunkcionalna odnosno biće i Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Makedonaca i biće sedište Udruženja građana makedonske zajednice iz Jabuke. I sa jednom i sa drugom institucijom Grad Pančevo ima dugogodišnju izuzetno plodnu, dobru i konstruktivnu saradnju i s tim je javnost upoznata. Naša i dužnost i čast je makedonska nacionalna zajednica, najbrojnija zajednica na teritoriji grada Pančeva, koji se inače ponosi svojom multinacionalnošću, izjavio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Otvaranju Regionalne kancelarije saveta Makedonaca u Jabuci prisustvovao je i ambasador Republike Severna Makedonija u Srbiji.

Kancelarija je otvorena uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova, Grada Pančeva i Udruženja Makedonaca i ovo je voma dobra prilika za rad, druženje Makedonaca i razvoj kulture, rekao je Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonje u Srbiji.

Jabuka je prvo mesto gde je uveden makedonski jezik u službenu upotrebu, a u Osnovnoj školi „Goce Delčev“ izučava se makedonski jezik s elementima nacionalne kulture.

Kancelarija se nalazi u sklopu kompleksa Doma kulture “Kočo Racin” Jabuka, u Ulici Ive Lole Ribara broj dva.