InformacijeNaslovna

Apel: Pazite gde palite vatru za 1. maj

Povodom predstojećih prvomajskih praznika i tradicionalnog boravka građana u prirodi, kako bi se predupredio eventualni nastanak šumskih požara, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da ne pale vatru u prirodi.

U saopštenju se pozivaju građani da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena odnosno vidno obeležena i obezbeđena, a ukoliko uoče vatru -požar odmah obaveste MUP na broj 193, odnosno najbližu šumsku upravu.

Najavljene visoke temperature za predstojeće praznike, kao i intenzivno obavljanje poljoprivrednih radova, veoma će pogodovati nastanku šumskih požara u narednom periodu, a kao što je poznato, prema statističkim pokazateljima, u 98 odsto slučajeva njihov uzrok je ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar ili namerno paljenje, podseća Uprava za šume Ministarstva u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

U nameri da se predupredi nastanak šumskih požara, kao i u cilju preventivne zaštite šuma, Ministarstvo apeluje da se ne pale vatre prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, odnosno spaljivanje suve trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru.

Takođe, ukazujemo da seča stabala, koja nisu obeležena/doznačena, nije u skladu sa planskim dokumentima gazdovanja šumama, te samim tim i nezakonita, odnosno kažnjiva, navedeno je u saopštenju Uprave za šume.