DruštvoNaslovnaTurizam

Bitka nacija: srednjevekovni spektakl u Smederevu na tvrđavi od 2. do 5. maja

Svetsko prvenstvo u nacionalnim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ na kojem će učestvovati predstavnici više od 40 država, biće održano od 2. do 5. maja na Smederevskoj tvrđavi.

Srbiji je pripala čast da organizuje jubilarnu 10. Bitku nacija – svetsko prvenstvo u istorijskim srednjovekovnim borbama.

Takmičari će biti u srednjevekovnim kostimima, a predviđene su viteške borbe, dvoboji u muškoj i ženskoj konkurenciji, bitke 5 na 5, 12 na 12, 30 na 30, sve u svemu biće to deo velike sportske atrakcije koja će u Smederevo privući veliki broj ljudi.

Vladimir Blagojević, direktor Just Out festivala koji organizuje ovo Svetsko prvenstvo kaže da ovakve manifestacije imaju izvanredan uticaj na turizam.

Samo 24 sata od kada je objavljena informacija da će se Svetsko prvenstvo dogoditi u Smederevskoj tvrđavi, imali smo bukirano sve što se nalazi u u krugu od 40 kilometara oko Smedereva. Grocku smo popunili i sva ostala sela koja se bave seoskim turizmom samo u jednom danu, kazao je Blagojević.

 

https://www.facebook.com/CastleFestival/videos/640650763045505/

 

Blagojević je najavio da će se spektakl odvijati u tri arene u kojima će se takmičari nadmetati sva četiri dana.

Kroz kvalifikacije, žene i muškarci dolaze do finalnih borbi u nedelju. Sve masovne borbe će biti spektakularne, a završnica prvenstva u kojoj će snage odmeriti vitezovi podeljeni u dve grupe od po 150 takmičara nije viđena do sada. Biće to premijera spektakla o kojem će svet pričati, kazao je Blagojević.

On je dodao da eventualno loše vreme i kiša neće omesti ni takmičare ni publiku.

Kada ste videli viteza da se boji kiše?, upitao je Blagojević.

 

 

 

Pored takmičarskog dela prvenstva publika će imati priliku da vidi i čuje muzički program u okviru kojeg će nastupiti bendovi kao što su Stare kuke, Generacija 5, Prljavi Romeo, Alogija, Ortodox Celts i The Rock, Nikola Čubrilo Band i Yu Grupa.

U propratnim programima biće organizovani dečji turnir u streličarstvu, srednjevekovni sajam na kojem će se prodavati autentični suveniri, radionice za decu i roditelje.