DruštvoNaslovna

Pančevo: Više od 400 radnih mesta biće ponuđeno na Sajmu zapošljavanja

Sajam zapošljavanja u Pančevu će se održati u sredu, 8. maja, na korzou Ulice Vojvode Živojina Mišića u trajanju od 11 do 13 časova, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i Gradske uprave Pančevo.

U slučaju loših vremenskih prilika Sajam će se održati u holu Gradske uprave Pančevo, Trg kralja Petra I br. 2-4.

Đorđe Lukač, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje zadovoljan je što se 40 poslodavaca prijavilo za učešće na Sajmu zapošljavanja koji će ponuditi 438 radnih mesta.

To na broj od 8.200 nezaposlenih, aktivnih tražilaca posla u Pančevu, i nije loša statistika. Među ponuđenim radnim mestima većina ih je iz zanatskih delatnosti, kao i za niskokvalifikovana lica. Ponuda za visokoobrazovanima je u manjem procentu na ovom Sajmu zapošljavanja. Inače, naša evidencija pokazuje da je među tražiocima posla čak 53% njih sa završenom srednjom školom, a 33% ih je niskokvalifikovanih i bez kvalifikacija, dok je 14% sa višom i visokom školom. Poslodavci su se odazvali našem pozivu, te pozivamo i nezaposlena lica da ponesu svoje biografije i da se predstave poslodavcima koji traže radnike, rekao je Lukač.

Učešće na Sajmu zapošljavanja u Pančevu je potvrdilo 40 poslodavaca koji će ponuditi 438 otvorenih radnih mesta. Najveća potražnja je za radnicima u proizvodnji, bravarima, viljuškaristima, automatičarima i vojnicima po ugovoru, a priliku da nađu posao imaće i prodavci, konobari, kuvari, vozači, diplomirani pravnici, ekonomisti, mašinski tehničari, fizioterapeuti, stomatolozi, arhitekte i mnogi drugi.

Suzana Jovanović, članica gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja podsetila je da je Sajam zapošljavanja jedna od dugogodišnjih mera koja se primenjuje u Pančevu u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Prethodna iskustva su pokazala da postoje značajni efekti i koristi od održavanja ovakve manifestacije iz razloga što neposredan kontakt između poslodavaca i nezaposlenih lica je ipak nešto što u našoj kulturi daje mnogo veći efekat nego bilo kakva elektronska komunikacija. Zadovoljni smo što saradnja s Nacionalnom službom za zapošljavanje traje prilično dugo, kvalitetna je i zahvaljujući toj dobroj saradnji mi svake godine Lokalni akcioni plan zapošljavanja definišemo zajedno. Rezultati iz prethodnog perioda pokazuju da smo bili efikasni i precizni u definisanju mera zapošljavanja, jer su procenti u smislu održivosti tog zapošljavanja koji u svakoj meri prelaze 70% zaista zadovoljavajući, rekla je Jovanović.

Jovanovićeva je najavila da će na Sajmu zapošljavanja po prvi put biti predstavljen Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima kao jedna od aktivnosti koje su važne u našem društvu a koje se vrlo često pojavljuju u vidu zloupotrebe radne snage.

Poslodavci u našem gradu malo bolje su se organizovali. Imamo dugogodišnju dobru saradnju sa Udruženjem preduzetnika i zanatlija. ove godine su se udružili i napravili Uniju poslodavaca i kao takvi bili su nam veoma dragoceni i za ovaj Sajam zapošljavanja, ali i kao ozbiljniji partner u lokalnoj zajednici na rešavanju problema nezaposlenosti, ali i rešavanju svih pitanja iz radnog odnosa tako da očekujemo da ubuduće budemo kao lokalna samouprava odgovorniji i više na usluzi našim građanima, rekla je Suzana Jovanović.

Đorđe Lukač je istakao da je nakon prvih Sajmova zapošljavanja oko 20 do 25% lica dobijalo posao, a da je to danas i više od 50%.

Na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje svi zainteresovani će moći da dobiju odgovore na pitanja o uslugama i aktuelnim programima Službe, kao i stručne savete u pisanju radne biografije.