DruštvoNaslovna

Nemačka kompanija MTU Aero Engines gradiće fabriku u Srbiji

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, kompanije koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Memorandum su u zgradi Predsedništva Srbije potpisali nemački ambasador Tomas Šib i ministar privrede Goran Knežević.

Vučić: Srbija se vraća na nebo svetske avio industrije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je dolazak nemačke kompanije MTU, vodećeg proizvođača avio motora, veliki dan za Srbiju, jer je ta kompanija „rols rojs“ ili „mercedes“ u svetu avio industrije.

Vučić je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avio industriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te kompanije.

Srbija se vraća na nebo evropske i svetske aero industrije, i već u junu mesecu biće potpisan ugovor, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je potom otkrio najverovatniju lokaciju nove fabrike, kao i broj zaposlenih.

Fabrika će se nalaziti u okolini Beograda, najverovatnije u Pazovi, i moći će da rade ljudi koji su u programu dualnog obrazovanja, kao na primer u Pančevu, koji znaju kako da rade u visokotehnološkim procesima proizvodnje. Ovo je jedan ogroman projekat za nas, od izuzetnog značaja, projekat koji znači visokotehnološki život i razvoj Republike Srbije, kazao je predsednik Vučić.

Takođe, dodao je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

Srbija je izgubila mesto u zemljama koje su imale avio klaster. Srbija se sada vraća na nebo evropske i svetske avio industrije, rekao je Aleksandar Vučić.

Nemačka kompanija MTU Aero engines, koja će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, vodeći je proizvođač avio motora i globalni igrač u toj industriji. Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije.