InformacijeNaslovna

Smederevska Palanka: porast Jasenice i Kubršnice ali bez opasnosti od izlivanja

U Smederevskoj Palanci i duž slivova Jasenice i Kubršnice, u toku poslednja 24 sata palo je nešto više od 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Prema najavama Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, do sutra se očekuje ista količina padavina, dakle najviše novih 20 litara po kvadratnom metru.

Ova suma vodenog taloga izazvaće umereni porast Jasenice i Kubršnice, kao i njihovih pritoka, ali to, po svemu sudeći, neće izazvati opasnost od izlivanja pomenutih vodotokova, u branjenom području opštine Smederevska Palanka, navodi se u saopštenju za javnost Stručnog operativnog tima za odbranu od poplava Opštinskog štaba za vanredne situacije Smederevska Palanka.

Sistemi za odbranu od poplava u ovoj opštini sada su na mnogo višem nivou, i u znatno boljem stanju nego 2014. godine, a aktuelna količina padavina je višestruko manja nego pre pet godina, tako da za sada nema neposredne opasnosti od poplava. Takođe, u odnosu na 2014. znatno je povoljnija i ukupna hidrološka situacija, što govori u prilog da ne treba strahovati od izlivanja reka i plavljenja branjenog područja.

Opštinski štab za vanredne situacije je u pripravnosti, a Stručni operativni tim za odbranu od poplava neprekidno prati situaciju na terenu, meteorološke najave i prognoze – i o svakoj značajnoj promeni odmah će obavestiti građane, putem interneta i elektronskih medija.