KulturaNajaveNaslovna

Pančevo: program Narodnog muzeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10“

Narodni muzej Pančevo u periodu od 13. do 19. maja, a u sklopu Manifestacije „Muzeji za 10 – Budućnost tradicije“, obeležava nacionalnu Nedelju muzeja, svetski Dan muzeja i evropsku Noć muzeja, koja se obeležava u subotu, 18. maja.

U okviru ove manifestacije, Muzej će otvoriti za publiku tri izložbe: 14. maja otvorena je izložba Ljube Bečejskog „Vreme prošlo, vreme sadašnje“.

Sledeća je autorska izložba stručnjaka pančevačkog Muzeja, Srđana Božovića i Aleksandre Jakovljević, “ Tragom banatske železnice“, koja će biti realizovana u saradnji sa Klubom ljubitelja železnice iz Pančeva, a otvaranje je u petak, 17. maja u 19 časova.

Treća izložba biće otvorena 18. maja u 18:30, a radi se o izložbi „Rumuni i Srbi u Banatu – zaostavština za budućnost“. Autori su grupa istoričara i etnologa iz Rumunije i Srbije, dok samu izložbu Muzej organizuje u saradnji sa Domom kulture Banatsko Novo Selo.

Osim izložbi koje Vas pozivamo da posetite, u subotu, 18. maja, u popodnevnim časovima, organizovali smo i prodajnu izložbu-bazar, tradicionalnih rukotvorina i zanata, ženskih udruženja iz Pančeva i okoline, gde će svoje radove i tradicionalna jela pokazati članice srpskih, mađarskih, slovačkih i rumunskih udruženja, najavljeno je iz Narodnog muzeja Pančevo.

Tokom Manifestacije u Svečanoj sali održaće se i drugi međunarodni „Panonia gitar festival“ (od 16. do 19. maja), na kome će pored takmičarskog dela, biti održana i tri koncerta zvučnih imena klasične gitare. Koncerti će biti održani 16, 17. i 19. maja u 20 časova.

Muzički program 18. maja sastoji se od nastupa tria „Alegra“ (dve violone i violončelo), koje će nastupiti ispred Muzeja od 17 časova. Sledi nastup tamburaškog orkestra, takođe na platou ispred Muzeja.

Od 19:30 u Svečanoj sali Nikola Vlajić, savetnik u kulturi, etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, održaće predavanje na temu „Neke pojedinosti iz života prote Vase Živkovića (1819-1891)“.

Nakon toga sledi koncert pančevačkog benda „Bane Gluvakov trio“ u dvorištu Muzeja.