NaslovnaZdravlje

Obnovljena Opšta bolnica Pančevo: Igor Mirović obišao objekat

Pre nekoliko dana završena je rekonstrukcija internističkog bloka u pančevačkoj Opštoj bolnici. U ponedeljak, 20. maja interno odeljenje svečano je otvorio predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem, gradonačelnikom Sašom Pavlovim i direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Ovukom.

Pokrajinska vlada uložila je 744 miliona dinara za opremanje i rekonstrukciju 8.000 kvadrata Opšte bolnice Pančevo, najvažnije zdravstvene ustanove u Južnom Banatu, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska obnovljenog Internističkog bloka u kome su već smešteni pacijenti.

On je podsetio da je od juna 2016. godine za nabavku opreme izdvojeno više od 200 miliona dinara a za rekonstrukciju Internističkog bloka Opšte bolnice Pančevo uloženo je 544 miliona dinara.

Stare slike ove bolnice bile su ponižavajuće, bili su to uslovi nedostojni čoveka. Pokrajinska vlada obnoviće i rekonstruisati sve regionalne bolnice, klinike i institute u AP Vojvodini, kako bismo građanima pružili kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu a zaposlenima bolje uslove za rad, rekao je Igor Mirović.

 

 

Urgentno-prijemna služba sada se nalazi na drugom ulazu u bolnicu, potpuno drugačije koncipirana. Lakše se primaju hitni slučajevi i sanitet, a napravljena je i rampa za ulaz pacijenata u kolicima.

Na odeljenju fizikalne terapije koje godinama nije funkcionisalo zbog prokišnjavanja, a bazen skoro nikada nije bio u funkciji, sada izgleda potpuno drugačije. Sređena je i opremljena sala za vežbe i elektroterapiju.

 

Bazen za fizikalnu terapiju

 

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo istakao je da su pacijenti koji gravitiraju ka pančevačkoj bolnici posle trideset godina dobili savremene uslove za lečenje.

Završili smo ono što je čekano više od 30 godina u Južnom Banatu i kao što je direktor rekao jedan pacijent koji 30 godina ide na dijalizu kaže da su mu 30 godina obećavali bolje uslove, a to se dogodilo na današnji dan. Bio je ovo objekat sa zemljanim podovima i poplavom u zgradi i neizmerno sam srećan što je ovaj veliki posao završen. Radili smo planski i sistematski, kako bi pacijenti imali najsavremenije uslove za lečenje, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković i najavio završetak radova na rekonstrukciji Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

 

 

Veoma je značajno preseljenje grudnog odeljenja, onkologije i neurologije, koja novim razmeštajem dobija sobe za dnevnu bolnicu, a kapacitet povećava sa 16 na 40 postelja. Slike uzanih toaleta sada su prošlost, jer svaka bolnička soba ima toalet i kupatilo, centralnu klimu.

 

 

Direktor Opšte bolnice doktor Slobodan Ovuka istakao je da je sa rekonstrukcijom internističkog bloka otvorena nova stranica lečenja u najasavremenijim uslovima.

Mi smo pred rekonstruisanim zdanjem Internog odeljenja pančevačke bolnice. Sigurno smo svedoci toga da smo otvorili novu stranicu istorije pančevačke bolnice sa željom da se nikada ne vrate one slike koje smo zatekli ovde 2016. godine. Želim da se zahvalim pokrajinskoj Vladi, Upravi za kapitalna ulaganja, posebno Pokrajinskom sekretaru za zdravstvo. Mi smo u njima imali ne samo saradnike već i prijatelje. Bilo je tu teških momenata, sama činjenica da smo radili ovoliki posao sa pacijentima na hemodijalizi i skeneru dovoljno govori. U drugom krilu zgrade su bili smešteni pacijenti na Internom, a na našem Internom prođe više od 5.000 ležećih pacijenata godišnje, sa ogromnim brojem dijagnostičkih usluga. Mi smo rešili dve neuralgične tačke. Neurologija i Grudno odeljenje su bili na nivou 19. veka, bez sanitarnih čvorova kao što je bilo interno odeljenje. Mi u ovom krilu imamo šest službi koje rade neometano sada u vrhunskim uslovima, izjavio je direktor pančevačke bolnice dr Slobodan Ovuka.

On je istakao da je ovo veliki dan za zdravstveni sistem jer ka Bolnici u Pančevu gravitira 200.000 pacijenata.