DruštvoNaslovna

Za obnovu Doma kulture u Ivanovu Bugarska daje 10.000 evra

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova opredelilo je sredstva za obnovu Doma kulture u Ivanovu. Sporazum o bespovratnoj finansijskoj pomoći potpisan je danas u Pančevu. Ivanovo je jedno od retkih mesta gde žive banatski Bugari-Palćeni, a ovo je prva donacija bugarskog ministarstva spoljnih poslova bilo gde u Vojvodini.

Potpisivanje ugovora

U Gradskoj upravi grada Pančeva potpisan je Sporazum o pružanju bespovratne finansijske pomoći između Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske koje predstavlja Njegova ekselencija gospodin Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji i Dom kulture ”Žarko Zrenjanin” Ivanovo, koga predstavlja direktor Marko Guran, uz prisustvo gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova.

Ministarstvo spoljnih poslova obezbeđuje pružanje bespovratne finansijske pomoći Domu kulture ”Žarko Zrenjanin” Ivanovo za izvršenje projekta „Rekonstrukcija Velike sale Doma kulture u selu Ivanovo, Autonomna pokrajina Vojvodina“. Bespovratna finansijska pomoć je u iznosu od 20.000 leva odnosno 10.225,84 evra.

Ivanovo je najmanje mesto na teritoriji Grada Pančeva, ali poznato po specifičnoj kulturi. U njemu zajedno žive pre svega Srbi, Bugari i Mađari koji kroz različite manifestacije neguju i čuvaju svoj identitet. Mesto okupljanja je Dom kulture, otuda i donacija Bugarske vlade koja će značiti meštanima tog sela.

Nj.E. gospodin Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske je izrazio veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja Sporazuma kao izraza dobre volje obe strane. Kako je rekao, pomoć nije velika ali dolazi u pravom trenutku.

Zajedno sa gradonačelnikom Pavlovim bili smo u poseti Ivanovu, razgledali smo Dom kulture i uvideli da je potrebno renoviranje. Sada smo u mogućnosti da ovo što smo hteli, rekonstrukciju Doma kulture, dokumentujemo i realizujemo. Šta je lepše od toga da Srbi, Bugari i Mađari imaju priliku da zajedno organizuju svoje manifestacije i kulturna dešavanja. Ovo je samo početak, država Bugarska se trudi, u skladu sa mogućnostima, da pomogne i ona mesta u Vojvodini koja nisu naseljena samo Bugarima. Taj program, pomoć za razvoj, utvrđen je kao jedan važan instrument za očuvanje nacionalnosti manjina koje žive ovde. Ubeđen sam da ćemo i u budućnosti nalaziti načine da poboljšamo život građana ma gde se oni nalazili, rekao je Vlajkov.

Gradonačelnik Saša Pavlov je izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalnost što je Nj.E. Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske ovim povodom posetio grad Pančevo.

Ova pomoć je vrlo značajna, sredstva su namenjena za pravu stvar. Grad Pančevo pokušava, u skladu sa finansijskim mogućnostima grada, da podrži programe Doma kulture ali uopšte i aktivnosti Mesne zajednice Ivanovo i Osnovne škole u Ivanovu, aktivnosti koje su usmerene na negovanju specifičnosti teritorije, kulture i tradicije ljudi koji tu žive, ali i programe, odnosno manifestacije kao što su “Ivanovo u fokusu”, “Zlatna dirka”, susret Bugara i Sekelj Mađara. Sredstva će biti utrošena namenski na rekonstrukciju jednog važnog objekta kao što je Dom kulture u Ivanovu, upravo kao mesto susretanja pomenutih specifičnosti, a isto i mesta gde će nastajati i razvijati se neki novi programi i kulturna dešavanja, rekao je Saša Pavlov.

 

 

Direktor Doma kulture “Žarko Zrenjanin” Marko Guran, zahvalio se gradonačelniku Pančeva Saši Pavlovu i Nj.E. gospodinu Radku Vlajkovu, ambasadoru Republike Bugarske ističući da se Dom kulture od samog postojanja bavi očuvanjem kulture, tradicije, muzike i jezika banatskih Bugara i Sekelj Mađara u Ivanovu.

Zasluženo, Dom kulture dobija prvi projekat od Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske. U saradnji sa školom i Mesnom zajednicom, nastojimo da aktivnostima i manifestacijama učinimo naše selo Ivanovo poznatijim. Pomoć od ambasade je svakako dobrodošla za sprovođenje kvalitetnih programa i mogućnost da realizujemo još novih ideja značajnih za naše selo i naravno grad Pančevo, koji nam u svakom slučaju puno pomaže. Sa ovim novcem saniraćemo veliku salu Doma kulture, uradićemo nov plafon, rekao je Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu.

Obnova Doma kulture trebalo bi da bude završena do kraja leta.

Inače, Ivanovo je jedno od retkih mesta gde žive banatski Bugari koji se već godinama trude da kroz radionice sačuvaju palćenski jezik – koji lagano odumire, ali i njihov folklor i običaje.