KulturaNaslovna

Bavanište: Manifestacija „Dana ćirilice“ proslavila punoletstvo

Praznik Ćirila i Metodija slava je opštinske manifestacije od značaja i istoimenog udruženja iz Bavaništa, „Dana ćirilice“.

Rezanjem kolača u hramu SPC u Bavaništu, započele su svečanosti povodom ovogodišnjih, 18. „Dana ćirilice“.

Predsednica udruženja i organizator Sabora od samog početka, Vera Sekulić, kaže da je centralni program održan danas u prostorijama OŠ „Bora Radić“ u Bavaništu – svečanom dodelom nagrada.

Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni i najlepši likovni rad, na koji je ove godine stiglo bezmalo 3.500 radova, od kojih je iz dijaspore više od 500. Žiri je nagradio 104 učenika i isto toliko pohvalio. Svi nagrađeni i pohvaljeni učesnici dobili su diplome, pohvale i vredne knjige, kupljene uz pomoć Ministarstva prosvete, ili dobijene od izdavača, a svi učesnici konkursa iz dijaspore dobili su priznanje „Čuvar srpstva“, rekla je Vera Sekulić.

Nagrađeni su najbolji literarni radovi, minijature, ilustracije, kaligrafski prepisi tekstova, inicijali i lutke u nošnjama, a takmičari su bili podeljeni u tri uzrasne kategorije.

Pored nagrađene dece, njihovih nastavnika i roditelja, dodeli nagrada su prisustvovali i članovi žirija, dečji pesnici, predstavnici Srba u Rumuniji, predstavnici lokalne samouprave i drugi. Tokom popodneva je održan i okrugli sto o ćirilici.

U programu povodom punoletstva jedinstvene manifestacije Ćirilici u čast izdvaja se folklorni nastup učenika Ruske škole iz Novog Beograda, kao i nastup članova KUD-a domaćina, „Aca Obradović“.

Za decu koja su došla iz cele Srbije i regiona, priređene su radionice kaligrafije, veza, keramike, pletenja cvetnih venaca, a prikazan je i običaj Druganja na „pobusani ponedeljak“ (ponedeljak po Malom Uskrsu).

I ove godine Aktiv žena „Duga“ iz Bavaništa organizovao je takmičenje za najlepši i najukusniji kolačić.