DruštvoNaslovna

Tokom maja održani „Dani Dolova“ uz raznovrstan program

U Dolovu kod Pančeva tokom maja organizovana je manifestacija „Dani Dolova“ koja se sastojala od niza različitih kulturnih i sportskih događaja.

Programski najbogatije i najraznovrsnije bilo je od 9. do 26. maja, između datuma seoske slave („Prenos moštiju Sv. Oca Nikolaja“, u Dolovu poznatija pod imenom „Letnji Sveti Nikola“), po kalendarima Rumunske i Srpske Pravoslavne crkve.

Program je počeo 9. maja obeležavanjem slave Rumunske pravoslavne crkve u Dolovu, a nastavljeno je 17. maja kada je u popodnevnim satima održana prvenstvena rukometna utakmica između ekipa Dolovo i RK Jabuka.

Dolovo je 17. i 18. maja bilo domaćin „8. Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine“, na kojem je učestvovalo oko 800 dece.

 

 

Miroslav Prvulj, direktor Doma kulture u Dolovu i član organizacionog odbora ovog festivala kaže da „Festival rumunskog folklora dece Vojvodine“ svake godine okuplja nekoliko stotina učenika školskog uzrasta.

U pitanju su učenici, najbolji vokalni i instrumentalni solisti, dečji folklorni ansambli, horovi i orkestri osnovnih škola i kulturno-umetničkih društava rumunske nacionalne manjine. Festival je održan osmi put. Upravo u selima održava se folklorna kultura naroda, rekao je Prvulj i dodao da je organizacija Festivala trajala više od dva meseca.
Ovo je bila samo uvertira u veliki „Festival rumunskog folklora“, koji će u Dolovu biti održan u avgustu.

Aktiv mladih sadi cveće

Fanfara KUD „Jon Kreange“ 18. maja nastupio je na festivalu fanfara u Mesiću.

Turnir u karateu održan je u prostorijama škole 19. maja, penzioneri su otputovali na jednodnevni izlet do manastira Ravanica i do Grze kod Paraćina, a Aktiv mladih Dolova radio je na ulepšavanju trga sa sadnicama cveća.

Proslava seoske slave „Prenos moštiju Sv. Oca Nikolaja“ / „Letnji Sveti Nikola“ organizovana je 22. maja, a za program je bila zadužena Mesna zajednica. Organizovano je sečenje slavskog kolača na trgu ispred zgrade Mesne zajednice, a odigrana je i folklorna koreografija koju su izveli članovi KUD Banatski vez iz Dolova.

Program Proslave seoske slave „Prenos moštiju Sv. Oca Nikolaja“ organizovan je i u Velikoj crkvi u Dolovu. Tog dana održane su i konjičke trke na hipodromu u Dolovu, u organizaciji KK Dolovac.

Udruženje lovaca iz Dolova 26. maja organizovalo je takmičenje u gađanju glinenih golubova.