NaslovnaSport

Iliji Serafimoviću iz Pančeva norma za majstora FIDE

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, zabeležio je tokom maja nekoliko veoma zapaženih rezultata na rešavačkim turnirima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Od 3. do 5. maja, u Atini je održano 14. evropsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, na kome je debitovao kao član seniorske reprezentacije Srbije. U konkurenciji najboljih rešavača Evrope, naš tim je zauzeo odlično četvrto mesto, a Ilija popravio svoj rejting za novih 25 poena.

 

Juniori Rusije i Srbije

 

Nedugo zatim, od 24. do 26. maja, Mašinski fakultet i Šahovski klub Beograd, bili su domaćini 14. međunarodnog festivala problemskog šaha.

Ilija Serafimović

Centralna manifestacija bilo je Otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema, na kome su osim naših najboljih rešavača, nastupili predstavnici Poljske, Rumunije, Brazila, Slovenije kao i kompletna reprezentacija Rusije, koja je pre tri nedelje u Atini ubedljivo osvojila naslov evropskih prvaka.

U ovoj izuzetno jakoj konkurenciji, Ilija je zablistao osvojivši 45,5 poena od 60 mogućih, što mu je donelo peto mesto u ukupnom plasmanu i treće među rešavačima iz Srbije.

Još važnija od bronze sa prvenstva države, je činjenica da je ovaj četrnaestogodišnji Pančevac ostvario rezultat jačine iznad 2.500 rejting poena, čime je osvojio normu za FIDE majstora rešavača šahovskih problema.

Poslednjeg dana festivala, održan je rešavački turnir u okviru Otvorenog prvenstva Izraela, koje se simultano održava u više zemalja, a kod nas se boduje kao treće kolo Lige rešavača Srbije za 2019. Na ovom takmičenju Ilija je bio drugi među rešavačima iz Srbije i tako zadržao vođstvo u generalnom plasmanu za ovu godinu.

 

 

Sledeće veliko iskušenje biće 62. kongres svetske federacije za problemski šah, koji se u drugoj polovini avgusta održava u Litvaniji. Na ovoj najmasovnijoj smotri šahovskih problemista, mladi Serafimović će braniti titulu najboljeg mladog kompozitora šahovskih problema, koju je osvajao tri puta uzastopno.