AktuelnoDruštvoNaslovna

Otvorena italijanska fabrika Ondaplast Balkan u Subotici

Svečano otvaranje nove fabrike i njenog proizvodnog pogona za proizvodnju plastike i polipropilena, odnosno plastičnih ploča i panela, italijanskog investitora „Ondaplast Balkan“, upriličeno je danas u slobodnoj zoni u Subotici, u hali koja je nekada pripadala preduzeću „Metro“.

Ukupna investicija je vredna oko sedam miliona evra, a plan uprave jeste da se postojeći broj zaposlenih udvostruči naredne godine.

„Ondaplast“ je preduzeće koje postoji 37 godina. Druga je po veličini komapnija u Italiji, a treća u Evropi po obimu proizvodnje plastičnih proizvoda koji nastaju procesom ekstruzije, pre svega podloške za staklene flaše, dok 2000. godine razvijaju i proizvodnju industrijske ambalaže.

 

 

Prema rečima izvršnog direktora ove kompanije, Marka Fontane, Grad Subotica je odabran zbog brojnih prednosti, pre svega svog strateškog položaja, blizine tržišta Evropske unije, saobraćajne infrastrukture, visokog stepena stručnosti i obrazovanosti radne snage, dok je sam objekat bivšeg „Metroa“ izuzetno opremljen uz odgovarajuću komunalnu infrastrukturu.

Potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković istakao je činjenicu da je lokomotiva razvoja među lokalnim samoupravama u Srbiji upravo Grad Subotica.

Postoji i druga dimenzija zbog koje su italijanska ulaganja u našoj zemlji posebno atraktivna. Socijalna odgovornost italijanskih kompanija je uvek bila na zavidnom nivou. Italijanske kompanije su uvek ostavljale kulturološki trag na prostoru gde su poslovale i materijalnu vrednost. Korporativna socijalna odgovornost se oslikava ne samo u ekologiji, odgovornosti prema okruženju, već i u kulturnim tragovima koji ostaju nakon poslovanja, rekao je Đoković.

Gradonačelnik Grada Subotica, Bogdan Laban, naveo je da u tom gradu ima oko deset većih italijanskih investitora, koji zapošljavaju preko 2.000 ljudi. On je naveo da su otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta i bolji kvalitet života građana ono čemu se stremi.

 

 

Prva faza ove investicije u Subotici podrazumevala je instalaciju jedne linije za proizvodnju i obradu, kao i zapošljavanje 25 radnika. Najavljeno je da će u narednom periodu biti uspostavljene još dve proizvodne linije, kao i novih 25 radnih mesta.

Činjenica da fabrike i preduzeća italijanskih investitora dobro posluju u Republici Srbiji i AP Vojvodini potkrepljena je podacima da u severnoj pokrajini posluje preko 70 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju više od 11.000 ljudi.

 

 

Pored toga, ove kompanije učestvuju u velikom broju na međunarodnim i regionalnim sajamskim manifestacijama u Srbiji, dok u Vojvodini prednjače Novosadski poljoprivredni sajam i regionalni privredni sajam u Subotici. Pored toga, robna razmena regiona severa Bačke, te Potisja sa Italijom prošle godine je iznosila čak 125 miliona dolara.

Fabrika ,,Ondaplast“ je simbolično otvorena u godini kada se obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa Srbije i Italije, i deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva.