KulturaNaslovnaTurizam

Pogledajte kako iz vazduha izgleda Preobraženjska crkva u Pančevu (VIDEO)

Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pančevu je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Preobraženska crkva u Pančevu sagrađena je između 1873. i 1878. godine, na mestu starije crkve izgrađene početkom XVIII veka. Crkva je izgrađena po projektu arhitekte Svetozara Ivačkovića.

Preobraženska crkva u Pančevu utvrđena je za spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture od 21.juna 1948. godine, a 1991. je utvrđena za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Crkva je primer skladnog eklekticizma, prepliću se elementi vizantijskog, srpskog, rumunskog i renesanskog stila. Očigledna je težnja da se i u ovim krajevima primeni stari srpski srednjevekovni stil u izgradnji sakralnih objekata.

 

 

Posebnu vrednost Hrama Svetog preobraženja Gospodnjeg čine ikone koje je oslikao Uroš Predić. Prethodnih godina ikonostas je obnovljen. Ikonostas je oslikao Uroš Predić, poznati slikar XIX veka, dok su zidne kompozicije na svodu i zidovima rad Stevana Aleksića. Aleksić je na prostoru hrama naslikao više od 70 portreta i nekoliko kompozicija sa istorijskim temama: „Zidanje Žiče“, „Krunisanje Stefana Prvovenčanog“, „Spaljivanje moštiju svetog Save“ i druge.

Radovi na obnovi zvonika Preobraženjske crkve u Pančevu počeli su krajem 2017. godine, a u planu je i obnova fasade. Za kompletnu rekonstrukciju Prebraženjske crkve, biće potrebno nekoliko godina.