NaslovnaSport

Ministar Vanja Udovičić obišao opštine Kovačica i Alibunar

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta 7. juna je posetio Fudbalski klub „Slavija“ u Kovačici i Osnovnu školu „Sava Žebeljan“ u Crepaji, a u Alibunaru Ekonomsko-trgovinsku školu „Dositej Obradović“ i stadion Fudbalskog kluba „Banat“ u Ilandži.

Prilikom posete, ove ustanove su dobile neophodne sportske rikvizite, a sa predsednicima opština dogovoreni su i novi projekti.

Predsednik Opštine Kovačica i Ministar sporta i omladine

U okviru obilazaka lokalnih samouprava širom Srbije, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je opštine Alibunar i Kovačicu. Tokom korisnih i otvorenih razgovora sa predstavnicima opština, sportskim funkcionerima i mladim sportistima istaknuta je neophodnost zajedničkog delovanja kako bi se dodatno poboljšali uslovi za razvoj sistema sporta i perspektive mladih u tom kraju.

Ministar Udovičić se upoznao sa decom i mladim sportistima FK “Slavija“ iz Kovačice, kome je dodeljen komplet sportske opreme. Prilikom posete OK “Slavija“ iz Crepaje dodeljen je komplet sportske opreme i rekvizita OŠ “Sava Žebeljan“ – u kojoj odbojkašice i odbojkaši kluba treniraju.

Na fudbalskom terenu ministra je sačekao podmladak i predstavnici kluba i ovom prilikom su predsednik opštine Kovačica Milan Garašević i ministar Udovičić razgovarali o planiranim ulaganjima na sportskom terenu u Kovačici.

U Osnovnoj školi Sava Žebeljan u Crepaji, pored direktorke Osnovne škole Nine Petrov, u pratnji predsednika opštine Kovačica Milana Garaševića, ministra Vanju Udovičića pozdravili su učenici ove škole, odbojkaši, košarkaši, ali i kolektiv škole.

Milan Garašević, predsednik Opštine podseća da je ministar treći put u opštini Kovačica.

Posetili smo sportski kompleks Slavija i napravili smo jedan odličan dogovor, jer će nam ministarstvo pomoći oko uređenja košarkaškog, rukometnog terena i cele desne strane sportskog centra Slavija zahvaljujući pomoći ministarstva, a opština će na sebe preuzeti obavezu da uredi levi deo sportskog terena, odnosno tribine. Sledeće godine imaćemo potpuno novi sportski centar kakav Kovačica i zaslužuje. Najviše sam ponosan na momke iz Kovačice, jer su uspeli da u svoj rad uvrste i rad sa decom, što je predulov za opstanak i razvitak sporta, rekao je Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica.

Na pitanje medija šta se promenilo od poslednje posete opštini Kovačica, ministar Vanja Udovičić je istakao da je najbolji način da se upoznate sa problemima na lokalu da dođete i da se lično uverite, razgovarate sa predstavnicima klubova, omladinskih organizacija i predstavnicima lokalnih samouprava i tada možete da pomognete na različite načine.

Na ovaj način želimo da pokažemo da na isti način gledamo sever i jug naše zemlje, istok i zapad, i da ne vodimo politiku iz Beograda već da želimo na odgovoran i direktan način razgovaramo sa ljudima. Ovo mi je 23 opština na teritoriji Vojvodine koju obilazim i u razgovorima sa klubovima želimo da pomognemo i savetodavno i kroz podršku. Želim da istaknem da dajemo ogromnu podršku za razvijanje školskog i predškolskog sporta i aktivnosti i to se vidi kroz budžet koji izdvaja vaša lokalna samouprava. Želimo da pokažemo deci da imaju mogućnost da se bave sportom i sa 3,1 odsto budžeta koji predsednik opštine izdvaja za sport i omladinu, pokazujemo da je to iznad evropskog proseka. Do kraja godine cilj je da 250 osnovnih škola širom Srbije dobije vrednu sportsku opremu, rekao je Vanja Udovičić, ministar za omladinu i sport.

Nina Pertov, direktorka Osnovne škole i predsednica Aktiva direktora opštine Kovačica, istakla je da je ova poseta obradovala mališane u školi, a u okviru donacije od Ministarstva za omladinu i sport stiglo je 40 lopti, po 10 za 4 kolektivna sporta.

Kao što vidite današnji dan nam je zaista praznik, prvo što se radujemo sportu, ali i radujemo se dolasku ministra sporta. Deca se prvenstveno raduju ministru kao vrhunskom sportisti. Ono čemu se radujemo i zahvaljujemo su i pokloni. Kao što ste videli u Crepaji ima mnogo klubova koji rade sa našom decom. Želimo da izgradimo novu halu i to je ono čemu se radujemo. Škola je dobila dve staklene košarkaške table, dva gola, novu mrežu za odbojku, 40 lopti i dodatne lopte za odbojkaški klub, rekla je Nina Pertov.

Poseta opštini Alibunar započeta je obilaskom ekonomsko-trgovinske škole “Dositej Obradović“ i dodelom kompleta sportske opreme školi. Ministar Udovičić je prisustvovao i treningu članova KK “Budućnost“ iz Alibunara, a na kraju posete obišao FK “Banat“ iz Ilandže.

 

Ministar Vanja Udovičić u obilasku opštine Alibunar

 

Ministar Udovičić kaže da mu je izuzetno drago što se, tokom posete opštinama Alibunar i Kovačica, uverio da je sport izuzetno cenjen i voljen u ovim sredinama.

Nema bolje potvrde za to od velikog broja dece i mladih sportista na terenima i igralištima, što predstavlja pravi podsticaj za dalji zajednički rad na sprovođenju jednog od ključnih ciljeva – da decu od ranog doba učimo sportu i vrednostima koje se njime stiču, zarad njihovog pravilnog i zdravog životnog razvoja. Vodili smo otvorene i korisne razgovore o intenziviranju saradnje sa predstavnicima opština i sportskim funkcionerima, kako bismo značajno uticali na poboljšanje uslova za bavljenje sportom na svim nivoima i među svim generacijama, rekao je ministar Udovičić.

Tokom susreta sa predstavnicima opština naglašena je i važnost daljeg unapređenja položaja mladih u tom kraju.

Sa ponosom ističem da smo od 2014. godine dodelili 11 stipendija Fonda za mlade talente u Alibunaru i 32 u Kovačici, i radićemo na tome da taj broj ubuduće bude i veći. Osim putem stipendija, nastavićemo i da kroz seminare i radionice Kancelarija za mlade još aktivnije uključimo mlade u društvene tokove i da im omogućimo uslove za dalje stručno usavršavanje. Nastavljamo dalje – otvoreno i odgovorno – sa saradnjom u korist razvoja sporta i naših mladih – jer smo u istom timu! zaključio je ministar Udovičić.