DruštvoNaslovna

Pančevo: Počela vežba „Slovensko bratstvo 2019“

Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem „Slovensko bratstvo 2019“ počela je 14. juna postrojavanjem pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica, u kasarni „Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Na vežbi koja se izvodi po temi “Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji” učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan pozdravio je učesnike vežbe u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i naglasio da je današnji stroj “svojevrstan i izvanredan – samosvojan kolektiv, jer ga čine pripadnici elitnih specijalnih i vazdušno-desantnih jedinica koje su iznedrile naše slavne slobodarske armije”.

Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici Sovjetske Crvene armije ruku pod ruku sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu, u oktobru 1944. godine, za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista, rekao je general Talijan i dodao da se vežba “Slovensko bratstvo 2019” izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga.

 

 

Komandant 234. Gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Ruske Federacije gardijski pukovnik Viktor Babikov istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

Zamenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja poručio je da je vežba veoma značajna i da predstavlja „simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa“.

Vežba „Slovensko bratstvo 2019“ realizovaće se do 27. juna na aerodromu „Kovin“ i vojnim kompleksima „Orešac“ i „Peskovi”.

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije započeta je izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“. U 2015. godini, vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije. U 2016. godini, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ izvedena je na našoj teritoriji, 2017. godine domaćin vežbe bila je Belorusija, a prošle godine vežba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Ruskoj Federaciji.