DruštvoNaslovna

Jabuka: organizovana akcija odnošenja kabastog otpada i prikupljanje PET ambalaže

U Jabuci je danas tokom prepodneva bila organizovana akcija odvoženja kabastog otpada (prvenstveno starog nameštaja i kućnih aparata) i prikupljanja plastične ambalaže.

detalj s današnje akcije u Jabuci

Osim plastičnih flaša prikupljani su i plastični čepovi.

U isto vreme realizovana je i ekološka akcija “Otpad odvoji, poklon osvoji” u okviru koje su građani na poklon dobili ceger od recikliranog materijala. Svako ko je doneo 5 plastičnih boca dobio je na poklon biorazgradivi ceger – torbu od recikliranog PET-a.

Akciju su sproveli zajedno Mesna zajednica Jabuka, JKP „Higijena“, JKP Zelenilo i Centar za promociju društvenih delatnosti iz Pančeva. Partner u ovoj ekološkoj akciji je Ekostar pak iz Beograda, operater za ambalažni otpad koji obezbeđuje torbe od reciklabilnog materijala.

Marko Mladenović, predsednik Komisije za ekologiju MZ Jabuka kaže da je odziv meštana bio veoma dobar, a da je glavni cilj akcije bio da motivišu stanovnike Jabuke da razmišljaju o važnosti separacije komunalnog otpada kod kuće i o značaju očuvanja životne sredine.

Akcija koju smo sproveli na teritoriji Mesne zajednice Jabuka imala je za cilj podizanje svesti kod meštana Jabuke o reciklaži, u ovom konkretnom slučaju o reciklaži PET boca i limenki. Mi ćemo kao Mesna zajednica i ja kao predsednik Saveta za ekologiju u Mesnoj zajednici nastojati da ovakve akcije sprovodimo što češće. Imali smo prilike da vidimo ovde roditelje s malom decom koji su donosili plastičnu ambalažu. Mi smo im objašnjavali značaj recikliranja, način postupanja prilikom reciklaže. Imali smo dosta mladih sugrađana koji su doneli plastičnu ambalažu na reciklažu i kojima smo poklonili ceger od reciklabilnog materijala, rekao je Mladenović.

Prema rečima Slobodana Ilića, predsednika Mesne zajednice Jabuka, na ovaj način su još jednom su pokazali da su na usluzi svojim sugrađanima.

Ovo je bila jedna od mnogobrojnih akcija u nizu koje sprovodi Mesna zajednica. Sproveli smo je ovaj put u saradnji s JKP Higijenom i JKP Zelenilom. Ovog puta su građani donosili plastičnu ambalažu. Za pet plastičnih flaša dobili su i poklon – ceger od reciklabilnog materijala koji mogu da nose sa sobom kad idu u kupovinu do prodavnice. Po prvi u Jabuci, ne pamtim da je to ikada ranije bilo sprovedeno, organizovali smo akciju odnošenja kabastog otpada. Tu su bili i naši radnici iz JKP Vodkom iz Jabuke koji su pomagali sugrađanima svojim vozilom, odnosno traktorom i prikolicom, da natovare kabasti otpad i da ga prevezu do dvorišta Dobrovoljnog vatrogasnog doma. U 13 sati došao je kamion iz Higijene koji je natovario taj otpad i odneo ga dalje na gradsku deponiju, objasnio nam je Slobodan Ilić.

Svetlana Grujoski, članica Saveta MZ Jabuke kaže da imaju dobru saradnju sa sugrađanima i da se trude da im izađu u susret po mnogim pitanjima.

Nastojimo da im olakšamo sve što možemo i da rešavamo njihove probleme. Ovo je jedna divna akcija kojom pokazujemo kako treba da se vodi računa o svom okruženju. Cela država treba da vodi računa o tome i dobro je što možemo građanima da pomognemo da donesu reciklabilni materijal na jedno mesto, da ga ne bacaju svuda već da ga Higijena odnesu dalje na reciklažu, rekla je Grujoski.

 

 

Već naredne nedelje, 30. juna biće organizovana nova akcija u okviru koje će stanovnici Jabuke moći da donesu plastičnu ambalažu i čepove, a ponovo će im biti omogućeno i da se reše kabastog otpada.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.