AktuelnoDruštvoNaslovna

Subotičani očistili divlju deponiju kod Prozivke

Oko stotinu Subotičana, među kojima su bili volonteri i radnici JKP „Čistoća i zelenilo“, kao i svi zainteresovani Subotičani koji žele da žive u zdravoj životnoj sredini dali su svoj doprinos i učestvovali u čišćenju jedne od najvećih divljih deponija u Subotici koja se nalazi u naselju „Prozivka“ iza salona „Vitorog“.

Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koja se realizuje od 24. do 27. juna, a realizuje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine organizuje zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, gradom Novim Sadom i brojnim lokalnim samoupravama među kojima je i Subotica.

U planu je da u toku ove nedelje bude očišćeno 36 divljih deponija u 20 lokalnih samouprava, sa ciljem da Srbija bude zdravija i zelenija.

 

 

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak objasnila je da je povod za akciju bila Deklaracije o zaštiti životne sredine koju su poslanici Pokrajinske vlade usvojili 28. maja ove godine sa ciljem da svaki pojedinac povede više računa o zaštiti zaštiti životne sredine.

Ovo je pravi primer da se pokaže šta mogu zajedno da urade privatni i javni sektor i kako svaki građanin ove zemlje može da da doprinos čistijoj sredini u svojoj lokalnoj zajednici. Ovo je primer da ljudi u jednoj nedelji mogu da naprave čudo. Tačan podatak koliko ima divljih deponija u Vojvodine se ne zna, jer dok mi ovde čistimo i spremamo na drugoj lokaciji niče nova, što govori o našim lošim navikama. Na primer, u Kanjiži nema divljih deponija, ali oni će da se uključe u akciju tako što će da čiste u okolini obale Tise, rekla je podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko ima divljih deponija procenjuje se da u Subotici ima 90. Taj broj se iz dana u dan menja, kazala je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, dodajući da se subotička lokalna samouprava sa zadovoljstvom priključila akciji i najavila je da je u planu da se u narednom periodu saniraju i divlje deponije u naseljima Zorka i Palić, kod pruge.

 

Jasmina Stevanović

 

Za čišćenje ove deponije u naselju „Prozivka“ odlučili smo se zato što je „Prozivka“ jedna od najgušće naseljenih mesnih zajednica u našem gradu. Kroz ovakve akcije neophodno je da razvijamo svest kod svakog pojedinca o značaju zaštite i unapređenju životne sredine i održivog razvoja, istakla je Jasmina Stevanović.

Aktivista Bojan Šaralov i predsednik „Zeleni Subotice“ rekao je da je u prethodne tri godine subotička lokalna samouprava radila na rešavanju ključnih ekoloških problema u gradu, među kojima su i divlje deponije.

Nedelja za čistiju Vojvodinu“ realizuje se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete, koje bacanjem plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

 

 

Sandra Iršević
foto: Subotica.com

Tekst je nastao u okviru projekta „Planovi za razvoj Subotice“ koji je realizovan uz podršku grada Subotica. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotica.