AktuelnoNaslovnaTurizam

Turistička organizacija Pančevo: organizovana akcija čišćenja katamarana

Turistička organizacija Pančevo po prvi put je danas samostalno, u sopstvenoj organizaciji, izvukla katamaran iz vode na obalu i obavila kompletno čišćenje radi bezbednosti putnika koje prevoze.

U pitanju je veoma skupa aktivnost, koju je do sada Turistička organizacija Pančevo morala da plaća trećim licima. Iz sopstvenih sredstava napravljena je prikolica za izvlačenje katamarana iz vode i danas je po prvi put ona upotrebljena.

 

 

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo i sam je učestvovao u pranju i čišćenju dna katamarana.

Svake godine Turistička organizacija Pančevo izdvaja značajna novčana sredstva kako bi katamaran u svakom trenutku bio u ispravnom stanju i čist i uredan. Sada kada smo napravili prikolicu za izvlačenje katamarana i ceo posao obavili sami, načinili smo značajne uštede u našem ionako skromnom godišnjem budžetu i potvrdili da se domaćinski i odgovorno ponašamo. Radnici Turističke organizacije Pančevo, naši saradnici i grupa volontera danas su kompletno očistili katamaran, pre svega njegov deo koji je stalno u vodi, od algi i školjki, kao i prvljavštine iz Tamiša koja se nakupila, kako bismo obezbedili bezbednu vožnju turistima i ostalim putnicima iz Pančeva koji će i u ostatku leta moći da uživaju u lepotama Tamiša i našeg priobalja, rekao je direktor Turističke organizacije Pančevo.

Turistička organizacija Pančeva javno se zahvaljuje i JKP Vodovodu, JKP Higijeni i Poljoprivrednoj školi Josif Pančić na pruženoj pomoći.

 

 

U ovoj akciji veliku pomoć pružili su JKP Vodovod koji je obezbedio cisternu i šmrkove za čišćenje katamarana, kao i JKP Higijena čiji radnici su počeli sa pranjem keja i koji će taj posao nastaviti i sutra. Poljoprivredna škola Josif Pančić nam je ustupila traktor i drugu neophodnu tehničku podršku i pomoć prilikom izvlačenja katamarana iz vode, objasnio je direktor TOP-a.

 

 

On je dodao da je Turistička organizacija Pančevo od danas u mogućnosti da ponudi uslugu izvlačenja plovila do 20 tona iz reke i drugim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima, a sve detalje oko uslova za iznajmljivanje prikolice za izvlačenje plovila iz reke, zainteresovani mogu dobiti u Turističkoj organizaciji Pančevo.

 

 

Katamaran Panuka i u nastavku sezone prevoziće putnike po Tamišu u terminima 14, 16 i 18 sati, od srede do nedelje. Karte za redovne vožnje katamaranom kupovaće se isključivo u Turističkoj organizaciji Pančevo, osim nedeljom, kada je moguće kupiti ih direktno na katamaranu. Cena pojedinačne karte i dalje će biti 250 dinara, cena grupne karte kao i karte za decu iznad 7 godina je 200 dinara, a deca do 7 godina ne plaćaju vožnju.

Direktor Turističke organizacije Pančevo podseća da redovna vožnja traje oko pedesetak minuta do sat vremena i obuhvata potez od pristana na Tamišu do Preobraženske crkve, a zatim nazad do ušća Tamiša u Dunav, naših svetionika i povratak na gradski pristan. Moguće je organizovati i vanredne vožnje do Bele stene i Dunavom do Beograda i Smedereva, Tamišem do Jabuke, Glogonja ili Opova.

Katamaran se može iznajmiti i van redovnih termina, minimum je dva sata a moguće je iznajmiti ga i na pola dana ili ceo dan. Poludnevnom kartom smatra se iznajmljivanje u trajanju do osam sati, a sve iznad osam sati smatra se celodnevnom vožnjom. Cena se formira na bazi osnovne održivosti, pokriva troškove goriva, angažovanje kapetana i posade. Katamaran mogu iznajmiti javno-komunalna preduzeća, privatna preduzeća, ali i fizička lica. Ove usluge su uvedene jer je bilo veliko interesovanje, rekao je direktor.

Cena iznajmljivanja katamarana s kapetanom za 1 sat je 3.500 dinara, a 1 sat stajanja je 1500 dinara.

Za dogovor oko vanrednih vožnji potrebno je obratiti se Turističkoj organizaciji Pančevo u Ulici Vojvode Petra Bojovića radnim danima od 8 do 20 sati.