DruštvoNaslovna

Bačka Topola: Barske kornjače su ugrožene u Vojvodini

Članovi Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole pronašli su iznemoglu barku kornjaču u Malom Iđošu.

Pružili su joj neophodnu pomoć i još jednom podsetili da ukoliko pronađete kornjaču u prirodi najbolje bi bilo da kontaktirate Zoološki vrt na Paliću koji ima Prihvatilište za divlje životinje ili da se obratite članovima Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole.

Endre Lenard član Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole upozorava da su putevi pored reka i jezera opasni za barske kornjače, kao i druge vrste divljih životinja, jer često vozači voze prebrzo i ne obraćaju pažnju da li ima sitnih divljih životinja na putu.

 

 

Da podsetimo, barske kornjače koje se nalaze u Vojvodini ugrožena su vrsta zbog nestanka staništa, uticaja saobraćaja, kao i uticaja poljoprivrede. Zbog brzog smanjivanja brojnosti populacije, barske kornjače uživaju zaštitu na međunarodnom i nacionalnom nivou, a u Srbiji su strogo zaštićene.

Lenard objašnjava da barske kornjače tokom marta traže mesto za polaganje jaja i onda nastaju problemi, jer uglavnom pored reka i jezera nalaze se saobraćajnice i na žalost, često budu pregažene.

Barska kornjača je u srednoj Evropi jedina vrsta kornjače koja živi u prirodi. Ima taman oklop, a obeležje su joj žute tačke na gornjem delu leđa, glave i vrata.

 

Autor: L.V.
foto: pannon.rtv

Tekst je nastao u okviru projekta „Planovi za razvoj Opštine Bačka Topola“ koji je realizovan uz podršku Opštine Bačka Topola. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Bačka Topola.