DruštvoNaslovna

Na jesen će početi gradnja prečistača u Bačkoj Topoli

Jedna od najznačajnijih investicija u oblasti zaštite životne sredine u opštini Bačka Topola je izgradnja prečistača za otpadne vode.

Saša Srdić

Prošle godine napravljen je projekat i određena lokacija, a Pokrajinska vlada je ispunila ono što je i obećala.

Izgradnjom prečistača za otpadne vode znatno bi trebalo da se poboljša kvalitet života stanovnika Bačke Topole.

Poslednji korak, nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola je urađen – potpisan je ugovor između direktora Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine Nedeljka Kovačevića i predsednika opštine Bačka Topola, Gabor Kišlindera u prostorijama Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine o prenosu sredstava za finansiranje projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Sada sledi javna nabavka i izgradnja prečistača koja bi trebalo da počne na jesen.

Predsednik Skupštine Bačka Topola Saša Srdić objašnjava da je sve spremno za gradnju prečistača u vrednosti od 350 miliona dinara.

Gradnja prečistača za otpadne vode trebalo bi da se realizuje u dve faze i za obe faze je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine opredelila po 191.500.000,00 dinara. Iz opštinskog budžeta i mi smo opredelili oko 100 miliona dinara za gradnju prečistača. U prvoj fazi realizacije projekta planirano je da se priključe stanovnici Bačke Topole koji imaju izgrađenu kanalizacionu mrežu, a u drugoj fazi koja bi trebalo da se realizuje 2020. godine u planu je priključenje naselja Bajša i Zobnatica. Predviđena lokacija za gradnju prečistača je pored rečice Krivaje, rekao je predsednik skupštine Bačka Topola Saša Srdić.

 

 

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja, Nedeljko Kovačević rekao je da su ugovori potpisani za tri vojvođanske opštine i to: Bačku Topolu, Srbobran i Mali Iđoš.

Ugovori o izgradnji prečistača otpadnih voda, uz Srbobran, potpisani su i sa opštinama Mali Iđoš i Bačka Topola, a sva tri ugovora su vredna blizu 1,2 milijardi dinara. Finansiranje je dvogodišnje i u narednim danima očekujemo raspisivanje javne nabavke, a zatim i početak radova u septembru. U ove tri opštine, osim prečistača, moramo raditi i na kanalizacionoj mreži, kako bi ti prečistači u budućnosti imali efekat i doprineli zaštiti životne sredine, rekao je Nedeljković.

L.V.

Tekst je nastao u okviru projekta „Planovi za razvoj Opštine Bačka Topola“ koji je realizovan uz podršku Opštine Bačka Topola. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Bačka Topola.